Češi mají stále větší zájem o koupi zámku. Jejich cena se pohybuje od pěti do dvou set milionů

Stále více Čechů touží mít vlastní zámek. Zájem o ně v posledním roce podle realitních kanceláří rychle roste - české ekonomice se daří, a lidé tak stále častěji vyhledávají zajímavá místa ke koupi. Malé zámky využívají jejich majitelé nejčastěji k rekreaci, větší zase k podnikatelským záměrům - třeba k přestavbě na bydlení pro seniory nebo i na kasino.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Přerov nad Labem - pohled od silnice

Zámek Přerov nad Labem - pohled od silnice | Foto: Michal Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Padesátiletý majitel cestovní kanceláře a podnikatel Pavel Ondráček má rád historii - natolik, že od loňského roku je majitelem už druhého zámku. První, který koupil skoro před dvaceti lety, proměnil v zážitkové místo.

Zámek v Dětenicích u Mladé Boleslavi zrekonstruoval a zřídil v něm středověkou krčmu i se středověkým hotelem. Investice za sedm milionů se Pavlu Ondráčkovi vyplatila. Loni si tak pořídil další zámek - tentokrát rokokový v Peruci nedaleko Loun za 15 milionů korun.

Zámek z okraje propasti proslavil seriál. Pustina nám pomůže, těší se kastelánka na sezónu

Číst článek

„Ten zámek byl v příšerném stavu. To je jako většina zámků v Čechách, které jsou sice levné na koupi, ale drahé na rekonstrukci,“ řekl Radiožurnálu Ondráček.

Právě zámků a sídel s velkými parky jsou v Česku na prodej desítky. Jen realitní kancelář Praga 1 Romana Hronka jich má v současné době v nabídce 35. „Menší zámky si lidi pořizují jako rodinou rekreaci, rezidenci, drobné podnikání. U větších zámků jsou to podnikatelé s konkrétním záměrem - klinika plastické chirurgie, konferenční centrum, hotel,“ vysvětlil Hronka.

Zámek v Buštěhradu zůstává Rathovým 'pohrobkem'. Kraj se do oprav ještě nepustil

Číst článek

Ceny sídel po šlechtických majitelích se v Česku pohybují zhruba od pěti až do téměř dvou set milionů korun. I přes vyšší cenu ale o takové nemovitosti v posledním roce rychle roste zájem. „Zájem o tyto nemovitosti určitě stoupá, posledním rokem výrazně při vzestupu ekonomiky. Lidé hledají zajímavé aktivity pro své investice,“ potvrzuje spolumajitel realitní kanceláře Chateau Jiří Soukup.

Rostoucí trend zájmu o zámky potvrzuje i ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík. Prodej takových sídel je mnohonásobně delší než třeba bytů.

„Prodat zámek v České republice netrvá měsíc nebo dva, většinou je to v řádech několika měsíců, může to být dokonce let. Záleží na tom, v jaké stavu se nemovitost nachází,“ popisuje Fojtík. Některé rekonstrukce navíc podle něj brzdí i to, že jsou budovy památkově chráněny.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme