V soudních sporech o církevní restituce se daří státu. Uspěl ve více než 85 procentech

Události ČT: Z více než čtyř stovek ukončených sporů skončilo ve prospěch státu 85 procent (zdroj: ČT24)

Českému státu se daří vyhrávat soudní spory o církevní restituce. Ze 410 uzavřených soudních sporů se povedlo státu uspět ve víc než 350 případů. Česká televize to zjistila ze zprávy vládního výboru pro církevní restituce. Důvodem je i to, že církve a náboženské společnosti samy žaloby vzdávají.

Církve zatím vyhrály jenom zlomek případů – z uzavřených soudních sporů bylo 25 v jejich prospěch. Dalších 31 ještě skončilo dohodou. Samy vzdávají žaloby na majetek, který v současnosti patří městům, krajům nebo soukromníkům.

„Padlo rozhodnutí, že žaloby, které půjde vzít zpět, se vezmou zpět, protože účelem těch soudních sporů nebylo spor vyhrát nebo se ještě nějak obohatit, ale spíš nalézt jednoznačnou pravdu,“ přiblížil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Spory o církevní restituce
Zdroj: ČT24

S českým státem stále vedou přes patnáct set soudních pří. Jde v nich o desetitisíce hektarů lesů, polí, o desítky obytných domů, ale i o některé hrady a zámky. Hodnota napadeného majetku se pohybuje v mnoha miliardách korun.

Jeden spor se vede například o Květnou zahradu v Kroměříži. Zatímco zámek předal stát církvi letos v dubnu, zahradu v restitucích nevydal. „Květná zahrada nesouvisí nijak funkčně se zámkem a podzámeckou zahradou a ani nesloužila pro duchovní, pastorační, vzdělávací a jiné církevní činnosti,“ poznamenala ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Církev však nedávno podala na stát žalobu. Argumentuje tím, že zahrada vždy patřila k zámku, a proto by se měly restituce vztahovat i na ni. „Jsme přesvědčeni, že Květná zahrada patří k tomu historickému majetku. Bylo by dobré, aby argumenty zvážila i nezávislá instituce, tedy soud,“ vysvětlil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Řád křižovníků s červenou hvězdou zase chtěl, aby soud přiřkl městské domy v pražském Karlíně státu. V tom případě by o ně mohl požádat v církevních restitucích. Se svou žalobou řád ale nakonec neuspěl.

Částku vymezenou v církevních restitucích by některé strany snížily

Za majetek, který v době komunismu přešel ze státu na kraje nebo města, dostanou církve v letech 2013 až 2042 celkem 59 miliard navýšených o inflaci. To jsou zhruba dvě miliardy ročně. Některé strany by však chtěly tuto částku snížit.

„Není jediný důvod, proč by církev neměla být zdaněna, když dostává majetek,“ řekl místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Takový názor by podpořilo i hnutí ANO.

Naopak ČSSD, pro kterou bylo před čtyřmi lety zdanění restitucí jedním z hlavních volebních témat, svůj názor změnila. „Je otázka usilovat o něco, co by neprošlo u Ústavního soudu a co by nemělo šanci na úspěch,“ uvedl ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Proti zdanění náhrad je i pravicová opozice a koaliční lidovci. „Kdo půjde touto cestou, nažene Českou republiku před soud a dle analýz, které mám k dispozici, je Česká republika prohraje,“ podotkl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Kromě diskusí o zdanění finančních náhrad budou dál pokračovat i soudní spory. Složité právní bitvy, jako bude i ta o Květnou zahradu v Kroměříži, budou zřejmě trvat ještě několik let.