Domů
Společnosti ve světě
Něměcký výrobce fotovoltaických panelů Solarworld vzkřísen díky investici z Kataru

Něměcký výrobce fotovoltaických panelů Solarworld vzkřísen díky investici z Kataru

Solarworld, německá společnost, která byla kdysi největším evropským výrobcem součástí pro fotovoltaické elektrárny, bude po pádu do insolvence zachráněna díky investorům z Kataru. Nově vzniklá společnost s názvem Solarworld Industries se zaměří na high-end panely.

Solarworld se dohodla na prodeji svých klíčových aktiv, včetně dvou výrobních závodů v Německu, za zhruba 100 milionů euro (2,6 miliardy korun) Katarsko-německé společnosti, založené zakladatelem společnosti Solarworld, Frankem Asbeckem, a Qatar Solar Technologies.

Nová společnost s názvem Solarworld Industries byla oficiálně představena ve čtvrtek v Berlíně. Společnost plánuje udržet výrobu fotovoltaických panelů v Německu navzdory silné konkurenci levných výrobců z Číny, která v uplynulých letech zdecimovala evropské výrobce.

Nová společnost se více než kdy dříve zaměří na high-end produkty. Bude se jednat například o duální fotovoltaické panely, které jsou schopné zachytit sluneční záření i na zadní straně panelu, a vyrábět tak až o 30 % více elektřiny.

Mimo to bude mít společnost podle Asbecka výrazně nižší náklady. Z původních 1 700 pracovníků zachová pouze 500. Produkovat přitom hodlá stejný výkon panelů jako Solarworld, tedy ekvivalent 1 GW, během následujících 18 měsíců. Během následujících dvou let plánuje společnost výnosy ve výši 500 milionů euro (13 miliard korun).

Z vrcholu na dno

Společnost Solarworld byla na vrcholu v roce 2007, v té době měla hodnotu více než 4 miliardy euro (104 miliardy korun). Následně se společně s většinou německého solárního průmyslu stala obětí cenové konkurence z Číny.

„Původní model společnosti Solarworld obecně fungoval, ovšem ne v době, kdy velké dodávky z Číny ničily konkurenci. V celosvětovém měřítku došlo k velkému narušení cen. Ceny poklesly o 25 %, byli jsme relativně úspěšní v kompenzaci této události snížením nákladů rovněž o 25 %. Jen jsme nebyli dost rychlí,“ uvedl Asbeck

Pod tlakem společnosti Solarworld a dalších evropských výrobců uložila v roce 2013 Evropská komise antidumpingová cla čínským výrobcům solárních panelů, letos byla jejich platnost prodloužena. Ani tato opatření ovšem nedokázala zastavit pokles cen, který byl způsoben významnou nadkapacitou v Číně. Podle Asbecka nebyla nikdy opatření EU účinně prosazována.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
Milan Vaněček
21. srpen 2017, 10:36

Tak snad už Solarworld dá pokoj a nebude přes cla zvyšovat ceny fotovoltaiky v USA a EU na dvojnásobek světových cen. Je smutné, že firma cca pět krát menší než 10 největších světových výrobců ( jen 2 jsou z USA, dominují Čína, Tajwan, Korea a Malajsie/Indonesie) může tak poškozovat fotovoltaiku ve světě.

Teď jsem zrovna četl, že největší světový výrobce tenkovrstvých slunečních panelů (First solar z USA) se raduje: když by Trump zavedl cla požadovaná Solarwordem a Solibrem v USA, pak by First solar měl více než 100% zisk z prodeje svých panelů-umí je dělat levně).

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se