Po sesuvu půdy je v Sieře Leone už přes 450 mrtvých. Obyvatelé se snaží vyhnout epidemii

Úřady v Sieře Leone zvyšují bilanci obětí (zdroj: ČT24)

Na více než 450 mrtvých zvýšily úřady v Sieře Leone bilanci obětí pondělních sesuvů půdy u metropole Freetown. Stále pokračují vyprošťovací práce. Podle záchranářů je ale velmi malá šance, že někdo pod nánosy bahna přežil. Pohřešuje se přitom ještě asi šest set lidí. Místní navíc bojují s tím, aby v důsledku špinavé vody nepropukla ještě epidemie.

Bahno po silném dešti zavalilo nebo strhlo stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí Freetownu, který má oficiálně asi milion obyvatel. Nejvíce sesuvy postihly předměstí Regent. O střechu nad hlavou podle odhadů přišlo kolem tří tisíc lidí. Odklízecí práce stále pokračují, záchranáři ale upozorňují, že klesá naděje na nalezení přeživších. Nezvěstných je zatím přibližně 600, tento počet ale může vzrůst, sdělil ministr informací a komunikací Cornelius Deveaux.

Velký problém pro přeživší je voda. Všechna je zakalená a lidé nemají co pít. Navíc hrozí, že špinavá voda způsobí smrtelné epidemie. „Když nám došla voda, tak to byl skoro náš konec. Nejprve jsem kupovala balenou, ale na to mi nezbývaly peníze,“ popsala jedna z místních Monde Koromiová. Pomoc přinesly charitativní organizace, které obyvatele učí, jak vodu odbahnit.

„Hlavním úkolem vlády a armády teď je, abychom se společně vyhnuli epidemii cholery. Pokud nenajdeme všechny mrtvé, tak až se začnou rozkládat, bude to velký problém,“ prohlásil velitel záchranářské mise Sesay.

Zatím nezbývá čas na vykopání nových hrobů. 350 těl už je pohřbeno na stejném místě, kde před dvěma lety pochovali oběti smrtelného viru ebola.

Pro osiřelé děti založili humanitní pracovníci dětský domov

Štěstí měla Emma Mansarayová a její sedmiletý vnuk Ali, kteří pohromu přežili. „Jeho rodiče Zainab a Idrisa mu dali život. Teď jsou ale mrtví, zabilo to dokonce i jejich sousedy. Bůh mě zachránil, protože jsem tam ten večer nespala a byla jsem u přátel,“ řekla Mansarayová.

Po sesuvech půdy v Sieře Leone
Zdroj: Afolabi Sotunde/Reuters

Jiným dětem ale nezbyl vůbec nikoho. Humanitární organizace proto přímo na místě založily dětský domov. „Jsou teď extrémně zranitelné. A navíc se začínají množit případy jako v době eboly - přijdou lidé, kteří řeknou, že se chtějí o dítě postarat, ale přitom si ho vezmou domů na otrocké práce. Tohle nesmíme dopustit,“ přiblížila traumatoložka Haley Clarková z World Hope International.

Úřady pro národní bezpečnost v Sieře Leone navíc vydaly výstrahu před dalšími možnými sesuvy a v kritických místech nařídily evakuaci.