To si snad dělá legraci! Ať mu příští rok vyprší mandát. Hádka odboráře Středuly a senátora Zemana se posunula na novou úroveň

19.08.2017 9:37

Předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu pořádně rozlítilo, jak nízké nástupní mzdy nabízí zájemcům o práci v továrně na hračky DETOA její majitel a zároveň senátor za ODS Jaroslav Zeman. Pozornost šéfa odborů si podnikatel vysloužil tím, že se ozval proti výrokům místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, že neplatit zaměstnancům slušné mzdy je darebáctví. Senátor nízké mzdy vysvětluje chudým krajem, kde podniká, i velkou konkurencí čínských hraček, předseda ČMKOS k tomu poznamenává, že potrefená husa zakejhala.

To si snad dělá legraci! Ať mu příští rok vyprší mandát. Hádka odboráře Středuly a senátora Zemana se posunula na novou úroveň
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Konec levné práce a darebáci ti podnikatelé, kteří neplatí zaměstnancům slušnou mzdu. To je munice, s níž před volbami pálí ČSSD v čele s Lubomírem Zaorálkem vydatně podporovaná předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Odborovému předákovi se nezamlouvalo, jak požadavek na navýšení minimální mzdy dlouhodobě komentuje senátor za ODS Jaroslav Zeman. Když si přečetl rozhovor, který pro ParlamentníListy.cz politik aktuálně poskytl, tak si na něj trochu posvítil. Na svém facebookovém profilu šéf ČMKOS jednak uvedl odkaz na tento rozhovor, ale hlavně přidal nabídku práce, kterou zveřejnila továrna na výrobu dřevěných hraček, jejímž je Jaroslav Zeman majitelem i ředitelem.

V inzerátu se lze dočíst, že firma nabízí dvě volná pracovní místa na pozici klavírník-intonér v oboru výrobci a opraváři hudebních nástrojů. Mzdové rozpětí od 12 do 15 tisíc korun za měsíc. Klavírník-intonér vykonává odborné práce při výrobě pianin a klavírů, požaduje se od něj vyučení v oboru klavírník-intonér, mechanik klávesových hudebních nástrojů. Místem výkonu práce je Jiřetín pod Bukovou u Albrechtic v Jizerských horách a zaměstnavatel uvádí, že je ochoten zaměstnat cizince. „Požadavek na navýšení minimální mzdy v dlouhodobé perspektivě komentoval senátor za ODS pan Zeman, který je majitelem firmy DETOA, v reakci na vystoupení Lubomíra Zaorálka. Tak jsem se podíval, jaké nabídky práce nabízí, a posuďte sami, kdo má pravdu,“ vybízí na Facebooku Josef Středula.

Diskutující píší o mrzké a otrocké mzdě

Návštěvníci jeho facebookového profilu se nedali dlouho pobízet a podle jejich reakcí by si od senátora ani pes kůrku nevzal, natož aby se v jeho továrně nechal nějaký uchazeč o práci zaměstnat. „Tak se dívám na stránky pana senátora, bude to lidumil. Nabízí za plný úvazek 12 tisíc hrubého a těm, kterým to po právu přijde směšně málo, vysílá takové vzkazky (fotka z webové stránky senátora, kde je na fotce při odklízení sněhu s poznámkou ´Kdo nepracuje, ať nejí´). Do PL si popláče, že není, kdo by dělal, i když jsou lidé na ÚP, tak že se jim nechce pracovat. Upřímně řečeno, za tu mrzkou mzdu, kterou jim nabízí, mne to ani příliš neudivuje. No a když jim nestačí těch dvanáct hrubého, tak půjdou alespoň zametat chodníky... Nevím, co si o tom myslet, nebo tedy vím a moc hezké to není,“ zní jedna z reakcí.

„On nabízí za odbornou práci 12-15 tisíc? To je humor… Jenomže tyhle praktiky nevymýtíte minimální mzdou,“ upozorňuje autor dalšího příspěvku. „Ano a to je to ještě lépe placené místo v továrně pana senátora… platí lidem otrockou mzdu a na druhou stranu hraje na rasistickou notu při svých kampaních. Může se někdo divit lidem v Jizerských horách, že jsou radši na sociálce a brigádách, kde mají víc než v továrnách pana Zemana?“ přidává se s kritikou další. „Dost odborná práce...to asi jen tak někdo neumí...no, opravdu si jí pan majitel Detoi váží...  Slova pana podnikatele: ´Ne každý může být ministr, senátor či poslanec. Když jsou lidé méně nadaní, ale pracovití, mají na trhu práce nějakou hodnotu a ta se jim vyplácí.´ ...tito lidé mají podle něj tu hodnotu 12 tisíc hrubého...fakt si jich cení,“ naráží jiný příspěvek na senátorova slova z rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Co chtít od kapitalisty z ODS, nevolit takové podnikatele

„První povinností každého voliče je přijít k volbám a nevolit takové ‚podnikatele‘ – otrokáře. V první řadě je potřeba, aby naši volení zastupitelé zákony ochránili náš český národ, jeho vlast a jeho pracovní trh. 1. Měli by zákonem zrušit možnost vícero občanství. 2. Udílení pracovního povolení pro cizince omezit na ty, které mají naší republice co nabídnout, tj. od VŠ výše. Omezit udělení českého občanství šestiletou zkušební dobou. 3. Podmínit živnostenské oprávnění českým občanstvím. 4. Podmínit podnikání dcer zahraničních podniků v ČR zaměstnáváním zaměstnanců s českým občanstvím a průměrnými platy na úrovni matek. Zrušit možnost daňových rájů pro podnikatele s českým občanstvím od Monaka až po zámořské daňové ráje,“ vysvětluje další nespokojenec s nynějším stavem, co všechno by se mělo zavést.

Došlo i na senátorovu stranickou příslušnost. „Tak na něj přesně sedí to tvrzení, že zaměstnavatel, který nechce své lidi zaplatit, je darebák. Co chtít od kapitalisty ODSáka... Sociální cítění určitě ne,“ píše zastánce výroku Lubomíra Zaorálka, že je darebáctvím neplatit zaměstnancům slušnou mzdu. „No jo, má strach, že mu ubude zlaťáčků. Jak že se jmenuje ta hra? LAKOMEC?“ ptá se další. „On, takový demokrat, a platí své zaměstnance mzdou nižší než Lidl ČR? Že mu není tedy hanba? A to ještě chce po svých zaměstnancích, aby mu dali hlas že? Mno to jsou někteří ptáci. Ale mezi námi, napříč všemi partajemi jsou podnikatelé stejní, jako by o těch mzdách byli předem domluveni,“ domnívá se autor jiného z příspěvků kritických vůči senátorovi, jehož předložil k cupování na svém facebookovém profilu předseda ČMKOS Josef Středula.

Mzdy tlačí dolů chudý venkov a čínská konkurence

„Dobře víme, že klavírníka-intonéra si budeme muset vychovat, protože tady už žádný není, neboť naše učňovské školství je prostě v takovém stavu, v jakém je. Takže se samozřejmě můžu kolegům odborářům jenom smát. Hotového klavírníka neseženeme. Učňovské školství je obrácené naruby. Ocenil bych na panu Středulovi, když je tak chytrý, ať si založí firmu a dává lidem šedesát tisíc. Krásně se to hovoří, když nepodnikáte. Já to znám z praxe, pan Středula jen teoreticky. Až bude mít pan Středula firmu, v ní dvě stě, tři sta zaměstnanců s průměrným platem třicet tisíc, smeknu před ním, řeknu ‚já to neumím‘ a budu dělat já odboráře a on podnikatele. Ale dnes nepodniká, a tak neví, o čem mluví. Proto mu to já těžko něco vysvětlím, a proto on těžko něco pochopí,“ říká pro ParlamentníListy.cz ředitel továrny DETOA Albrechtice Jaroslav Zeman.

Připomíná také, že něco jiného je Škoda Mladá Boleslav, něco jiného Praha a něco jiného pohraničí. „Těžko může srovnávat pražské platy s pohraničím. Tak se to také musí brát. Máte chudší kraje, máte bohatší kraje. Pan Středula zřejmě bydlí v bohatším kraji, pravděpodobně v Praze. Já se nestačím v Praze divit cenám, kolik po mně Pražáci za všechno chtějí, když někde parkuji, když jdu někam na jídlo. Tak je to samozřejmě všechno dvakrát dražší než u nás na chudém venkově. Já podnikám v pohraničí a můžu si dovolit jen to, co můžu. Na světovém trhu soutěžíme s čínskými výrobky. A když má Čína nastavené ceny, jaké má, tak se jim musíme vyrovnat. A když se jim nevyrovnáme, tak zmizíme. Tak je to u hraček, u všeho,“ připomíná senátor ODS.

Zahraniční firmy dostávají pobídky a české to financují

„Bylo by samozřejmě hezké, kdyby pan Středula zařídil zákaz dovozu zboží z Číny. Pak budeme soutěžit jen mezi sebou a ceny i platy podle toho mohou vypadat. Ale dnes konkuruji asijským a z nich hlavně čínským výrobkům,“ upozorňuje šéf továrny DETOA Albrechtice, co také limituje výši mezd v jeho firmě. A reaguje také na zmínku o tom, že i obchodní řetězec Lidl platí své zaměstnance lépe než on. „Lidl je nadnárodní koncern. Víme, co dělá s našimi dodavateli, co dělá s českými zemědělci. O tom můžu jako dodavatel hraček také vyprávět, jak se chovají nadnárodní koncerny, radši s nimi už ani neděláme. To, co se děje v zemědělství, se děje i jinde. Zalistování, regálné, reklamy, poplatky za poplatky. Různé cizí firmy dostávají pobídky a české firmy to financují. Tak se nelze divit, že mohou přidat zaměstnancům,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zeman.

„Jestli je cílem podnikání pana senátora za ODS vytvářet pracující chudobu, tak to hovoří úplně za vše. Zaměstnanec je pro něj entita, která v podstatě může existovat za peníze, které jsou pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce, to znamená i jeho rodina. Výmluvy na to, že je z nějakého chudého kraje, tak to ať jde klidně na Rychnovsko a zeptá se, jaké tam jsou příjmy. Myslím si, že to není vůbec žádné odůvodnění, to je jenom zneužívání situace. A jestli má podnikání založené na tom, že mu zaměstnanci nestojí ani za to, aby měli slušné výdělky, tak to je opravdu vážné,“ komentuje předseda ČMKOS Josef Středula pro ParlamentníListy.cz výroky senátora ODS a majitele továrny na hračky Jaroslava Zemana.

Konkurenceschopnost nemohou platit zaměstnanci a jejich rodiny

Poté se vrací k nabídkám volných pracovních pozic, které DETOA zveřejnila. „Jsou tam nabídky dokonce i pro cizince. Takže on chce ještě i z těch cizinců udělat lidi, kteří tady budou pracovat za mzdy, které jsou v takové úrovni. Navíc to není nekvalifikovaná práce. Jsou tam i další pracovní pozice, které jsou uvedeny v nabídce na úřadech práce, a ta platová hladina se vůbec nijak nevymyká těm nabídkám, které jsem zveřejnil na Facebooku. Takže pan senátor ať v této chvíli dělá všechno pro to, aby jeho zaměstnanci mohli alespoň slušně žít, protože za ty peníze, které nabízí, by byl málokdo ochoten vůbec pracovat. Nabídky práce, které zveřejnil, považuji za nehorázné. Ve světle toho je jeho kritika pana Zaorálka za výrok, že neplatit zaměstnancům slušnou mzdu je darebáctví, úplně směšná. V tomto případě se to nedá nazvat jinak, než že potrefená husa zakejhala,“ myslí si šéf odborů.

Nesmlouvavě se vyjadřuje k argumentům senátora, že mu nezbývá kvůli chudému kraji i tvrdé konkurenci čínských výrobců držet mzdy svých zaměstnanců tak nízko. „To znamená, že mu nezbývá nic jiného, než aby jeho zaměstnanci žili pod hranicí chudoby? To si snad dělá legraci. Rozhodl se podnikat v tomto oboru, a pokud vím, tak je senátorem, tak ať se informuje o tom, zda například nedochází k dumpingu ze strany čínských výrobců. A pokud dochází, tak na to jsou nástroje, jak toto může uplatnit. Ale proč bych já, odborář, měl jemu, továrníkovi, radit? Vždyť on lidem radí, ať žijí za příjmy, z nichž se nedá přežít. Takže si myslím, že je to úplně směšná argumentace z jeho strany. Takovýchto už tady opravdu bylo, a jestli nejsou schopni konkurovat, tak to přece není možné, aby tu konkurenceschopnost platili jeho zaměstnanci a jejich rodiny,“ tvrdí Josef Středula.

Senátor dobré jméno nemá, slýchá šéf odborů z regionů

Na rýpnutí, aby se postaral o zákaz dovozu zboží z Číny, má jednoznačnou odpověď. „To je jeho starost, on je senátor, ať se informuje na Ministerstvu průmyslu a obchodu, ať se podívá, jestli čínský výrobce náhodou neporušuje pravidla volného obchodu v této věci. My jsme byli proti tomu, aby Čína dostala statut země, která může volně obchodovat. Co udělal pan senátor, netuším, zdali je pro liberální obchod, nebo není. Ale nezaznamenal jsem jakýkoli výrok pana senátora v době, kdy odbory požadovaly úpravy při jednáních před ukončením výjimky pro Čínu v rámci WTO. Jeho vyjádření jsem neslyšel ani jednou. A tak si myslím, že spíš on zaspal v této věci než odbory, a to jak na české úrovni, tak na úrovni evropské,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda ČMKOS Josef Středula.

Rázně odmítá senátorova slova o tom, že když nepodniká, neví, o čem mluví. „Jsem zaměstnavatel, zaměstnávám lidi, vyjednávám kolektivní smlouvu se zaměstnanci, takže tu zkušenost mám velmi dobrou, reálnou a mnoho let, takže v tomto u mě pan senátor nemůže pochodit,“ poznamenává šéf odborů a přiznává, že ho štve už to, že někdo je ještě schopen obhajovat stav, kdy lidem dává mzdu, za kterou se nedá přežít. „To považuji za úplně neuvěřitelné, že ještě má tu odvahu cokoli na to téma říkat a ještě se vymlouvat. Podle mého soudu by měl spíš hledat způsob, jak jeho zaměstnanci mohou také slušně žít, při takových platech se slušně žít nedá. Pokud mám reakce i z regionů, tak můžu říct, že v žádném případě dobré jméno nemá,“ dodává Josef Středula s tím, že přeje Jaroslavu Zemanovi, až mu v příštím roce vyprší senátorský mandát, ať se věnuje radši byznysu než politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…