Nemovitost patřila partnerovi Jiráskové, Zdeňkovi Podskalskému (†70). Jeho tatínek spolu se strýcem Františkem dům postavili vlastníma rukama. Měla tak původně zůstat v jeho rodině, ovšem vše se zkomplikovalo, když slavný režisér bojoval s rakovinou. Životní partnerka Jirásková tehdy od jeho sestřenice naoko koupila půlku vily a slíbila mu, že ji zase vrátí do rodinného majetku.

Podíl měl z jejích rukou putovat k synovi Podskalského. Jenže herečka učinila svou univerzální dědičkou pečovatelku Janu Svítivou (61). Není jasné, jaké pohnutky ji k tomu vedly. Zapomněla na svůj slib, nebo ho záměrně porušila? Je také možné, že její úsudek před smrtí byl ovlivněn jejím špatným zdravotním stavem.

Každopádně v domě ani jeden z jeho majitelů nebydlí a vila tak rychle chátrá. „Paní Svítivá sem chodí větrat a zahrada je posekaná,“ prozradili deníku Aha! místní obyvatelé, kteří se bojí, že dům nakonec spadne. „Chátrá. Potřebuje pravidelnou údržbu,“ tvrdí sousedé s tím, že Zdeňka Podskalského ml. zde už delší dobu neviděli.

Situace se může zanedlouho ještě více zkomplikovat. Podíl Svítivé se totiž před půl rokem objevil v nabídce realitní kanceláře za 2 300 000 korun, a pokud by se našel zájemce, mohl by skončit v cizích rukou. Přitom majitel druhé poloviny zřejmě o prodeji ani nevěděl. „Jsem v zahraničí,“ napsal v SMS zprávě režisérův syn.

„Jednání s paní Svítivou jsou v běhu. A podmínky soukromého obchodu by se neměly zveřejňovat,“ dodal. Ačkoliv nechtěl částku nijak komentovat, je možné, že mu dědička nabídla podobnou sumu jako realitce. Ostatně Janu a Zdeňka dříve pojilo přátelství. Jsou totiž skoro stejně staří a Podskalský navíc často trávil v Malenicích prázdniny. Rozkmotřila je právě až smrt Jiřiny a její sporné rozhodnutí s dědictvím.

Nemovitost v číslech

• Zastavěná plocha: 141 m2

• Zahrada: 712 m2

• Užitná plocha: 350 m2

• Počet pokojů: 5

• Celkový počet podlaží: 3

• Rok výstavby: 1913

• Rok rekonstrukce: 1995

VIDEO: Hádky o zlato a šperky po Jiráskové: Kdo je ukradl?

Video
Video se připravuje ...

Hádky o zlato a šperky po Jiráskové: Kdo je ukradl? David Turek

Fotogalerie
53 fotografií