Úřad pro férové volby hrozí: Desítky stran porušují zákon, budeme trestat. Komentátor Pečinka o píše o "novém Ištvanovi"

18.08.2017 9:48

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí znovu zasahuje. Předseda úřadu Vojtěch Weis oznámil, že desítky politických stran porušují zákon. Jak jsou na tom třeba sociální demokraté nebo lidovci? Přesvědčte se sami. Na práci tohoto úřadu zareagoval komentátor Bohumil Pečinka.

Úřad pro férové volby hrozí: Desítky stran porušují zákon, budeme trestat. Komentátor Pečinka o píše o "novém Ištvanovi"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí tvrdí, že nová předvolební pravidla porušuje velké množství politických stran, ale většinou těch menších. Server Aktuálně.cz hlásí, že předseda úřadu Vojtěch Weis nechtěl být konkrétní. Ukazuje se prý, že především malé strany se doposud podrobně neseznámily s pravidly, které pro ně platí od ledna tohoto roku.

„Přestože strany porušují zákon již více než půl roku, úřad dal stranám ještě poslední šanci. Pokud však do září vše nenapraví, úřad bude již nemilosrdný,“ píše server. Prozatím chtějí být úředníci mírní a navést strany k tomu, aby si své povinnosti začaly plnit samy od sebe. Především by měly zveřejnit všechny informace k transparentnímu účtu. „Není to něco, co by si úřad vymyslel, ale je to něco, co vyplývá ze zákona. Měly to splnit bezodkladně poté, co zákon nabyl účinnosti,“ říká Weis.

Celý článek naleznete ZDE.

Větší politické strany jsou prý zodpovědnější. KDU-ČSL si raději před startem kampaně nechala vypracovat právní analýzu, jak v předvolební kampani postupovat. Heslem „Když nevíme, ptáme se“ se prý řídí i sociální demokracie.

K práci úřadu se vyjádřil komentátor Bohumil Pečinka. K činnosti této instituce se stavěl dost kriticky, protože úřad pro dohled nad hospodařením politických stran má v rukou tak velkou moc, že vlastně ani moc nemusí záležet na tom, které straně voliči odevzdají hlas. Podstatnější může být, jak výsledkem voleb zamíchají pozdější soudní rozhodnutí ve věci dodržování zákona během kampaní. Korunu všemu prý nasadil člen úřadu Jan Outlý.

„Jako hlavní ideolog úřadu se začal profilovat Jan Outlý, který si během krátké doby vyšlápl na prezidenta, Babiše i na premiéra. Po prezidentovi požadoval, aby svoje výjezdy do krajů zčásti zahrnul do limitu na volební kampaň. Přitom s pravidelnými výjezdy do krajů začal už v roce 2003 Václav Klaus. Navíc je skutečně neudržitelný Outlého výklad, že setká-li se prezident s úředníky, o kampaň nejde, ale jestliže s občany, pak ano,“ kroutí hlavou nad výkladem Outlého Pečinka.

Celý komentář naleznete zde.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…