Může za to víno? Lidé na jihu Moravy se dožívají nejvyššího věku

Senioři sportují (zdroj: ČT24)

Nejvyšší věk dožití na jižní Moravě mají ženy i muži v Brně. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu. Kraj se navíc drží na špici i ve srovnání se zbytkem republiky. Ženy se na jihu Moravy průměrně dožívají osmdesáti dvou, muži sedmdesáti pěti let. Za dlouhověkost podle sociologů může z poloviny kvalitní životní styl především ve stáří.

Za posledních 30 let se pravděpodobná délka života v okresech Jihomoravského kraje podle údajů statistického úřadu zvýšila u mužů v průměru o osm let a u žen o sedm let. Nejvíce se u mužů od té doby zvýšila na Znojemsku, u žen v Brně.

Důležité je zázemí, rodina a přátelé

Právě dostatečné zázemí v místě, kde se jim nejlépe žije, je podle odborníků jedním z nejdůležitějších faktorů dlouhověkosti. Vysokou roli hraje v naději na dožití i dostupná zdravotní péče. „Pro spoustu lidí je důležité, aby mohli zůstat tam, kde jsou, takže se snažíme přinášet ty služby k nim,“ řekla socioložka Lucie Vidovićová. Rodinu, pokud chybí, by měli ve stáří suplovat přátelé. Například klub seniorů v brněnské Líšni loni dokonce za svoje aktivity dostal cenu.

Pětaosmdesátiletý Vladimír Bílík organizuje v Mikulčicích na Hodonínsku turnaje ve stolním tenisu už sedmdesát let. K tomu píše kroniku, zpívá ve sboru a dělá víno. S ostatními mikulčickými seniory se schází v rodném domě nejslavnějšího zdejšího rodáka Fanoša Mikuleckého. Budovu si senioři opravili a každý měsíc tu pořádají akce pro veřejnost.

Věnovat se tomu, co člověka baví

Po obci se pohybují i ve vyšším věku zásadně na kole. A k aktivitě vedou i mikulčické děti. V obci mají nové atletické hřiště, na kterém mohou trénovat všichni. „Dá se tady trénovat všechno. Běhy všechny, sprinty, vytrvalosti všechny, překážky vzadu. Hody, vrhy, skoky,“ pochvaluje si Jan Bělohoubek.

I ve stáří se věnovat tomu, co seniora celý život bavilo, je další faktor, který naději na dožití zvyšuje. Sedmasedmdesátiletá Růžena Žalkovská hraje na housle v cimbálce. „Celý život jsem byla zaměstnaná v obchodě a neměla jsem čas. Teď si v důchodu užívám všechno,“ pochvaluje si Růžena Žalkovská. Jarmila Pohanková zase létá s ultralightem. „Loni jsem byla ultralightem na Slovensku. Nejkrásnější je to ale na větroni, tam je tichoučko,“ říká Jarmila Pohanková.

Úplně jasné vysvětlení dlouhověkosti na jihu Moravy ale odborníci nemají. „Možná že tu žijeme opravdu šťastnějším, pohodovějším životem,“ řekla socioložka Lucie Vidovićová a s velkou nadsázkou to připisuje i vínu a vinařskému stylu života.