Sberbank zaměstnala robota. Zpracovává čerpání schválených úvěrů

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Sberbank CZ patří mezi první banky v Evropě, které využívají softwarového robota. Ten je využíván v Back Office, kde zastal rutinní administrativní činnosti spojené s čerpáním schválených úvěrů. Úkon, který má na starosti, běžně trvá jeho lidským kolegům půl hodiny, robot jej zvládá do pěti minut a navíc bezchybně.

Robot kolegy přezdívaný Standa tak nyní ušetří 450 hodin lidské práce měsíčně, jinak řečeno zastane práci tří lidí na plný úvazek, kteří se tak mohou věnovat sofistikovanější práci.

Časem Sberbank plánuje zjednodušit a urychlit i další procesy. Vedle automatizace čerpání úvěrových produktů má robot potenciál zrychlit manuální činnosti třeba v účtárně a dalších back officových odděleních.

Robot je napůl Angličan a napůl Čech

Dodavatelem aplikace, patřící do skupiny Robotic Process Automation software, je britská firma Blue Prism. „Život mu vdechl“ až projektový tým zaměstnanců Sberbank CZ. Softwarový robot je vhodný pro automatizaci opakujících se administrativních procesů řízených pravidly a nevyžadujících složité rozhodování.