Libra dál oslabuje. Radost z toho mají turisté, českým vývozcům ale mohou klesnout tržby

Britská libra dál výrazně oslabuje. Zatímco ještě na začátku loňského roku se obchodovala za přibližně 36 korun, dnes už se ve směnárnách prodává i za méně než 29 korun. Na propadu libry se podepsala hlavně nejistota související s odchodem Velké Británie z Evropské unie. Vyjednávání o brexitu se totiž dál protahují. Propad libry dělá radost turistům, trápí ale české vývozce, kterým může slabší britská měna snížit tržby.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská libra (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Ještě loni byla Velká Británie čtvrtou největší exportní destinací pro české firmy. Tuzemské podniky tam vyvezly zboží a služby za více než 200 miliard korun. Letos se ale Británie propadla na páté místo za Francii.

Dolar i libra oslabují, pro Čechy to znamená levnější nákupy v cizině

Číst článek

Podle ekonomického diplomata z české ambasády v Londýně Aleše Opatrného ale nejde o zásadní pokles, spíš o změnu trendu. „Za první pololetí letošního roku už klesl český export do Británie o necelá tři procenta oproti stejnému období v loňském roce. Je to však patrná změna trendu. Zatímco v letech 2011 až 2015 český export každý rok dosahoval nového rekordu, za rok 2016 do Británie vzrostly jen minimálně a za první pololetí letošního roku tedy došlo zatím k poklesu,“ řekl Radiožurnálu Opatrný.

České podniky nejvíc do Británie vyvážejí stroje, ale taky automobily, letadla a lékařské produkty. Kvůli slabší libře teď většina zboží Britům zdražila. Zvýšení cen tam ale občané pocítili už před rokem hned po referendu, kdy Británie rozhodla o odchodu z Evropské unie.

Na prodejích to ale znát není. Třeba automobilům se na tamním trhu dál daří. Největší česká automobilka Škoda Auto tam loni prodala kolem 80 tisíc vozů a za letošní rok ještě svůj podíl navýšila zhruba o další pětinu.

Propad libry ale dělá radost turistům. Už teď je vidět, že za cíl dovolené si Británii vybírá větší počet lidí. Jen letos na jaře přijelo do země o 20 procent víc turistů, než tomu bylo v loňském roce. Návštěvníci ušetří nejen za ubytování, ale taky za místní dopravu, vstupné do památek nebo taky za nákupy.

Po brexitu zájezd bez DPH

Z Česka do Londýna se dá v současnosti dostat za méně než tisícikorunu, navíc stále přibývá dopravců, kteří od nás do Británie létají. Čechy lákají hlavně takzvané eurovíkendy - tedy prodloužené víkendy - hlavně v britské metropoli a v okolí.

Britům se ale na druhou stranu zase prodražuje dovolená v cizině. I proto častěji cestují po svojí vlasti. Ubytovacích kapacit je proto méně.

Britové dostali novou jednolibrovku. Minci proti padělatelům chrání i hologram

Číst článek

„V letošním roce je v Británii velký zájem Britů o ubytování v domácích destinacích, na pobřeží, okolo národních parků, takže levná britská libra vlastně ekonomice výrazně nahrává. Navíc také povzbuzuje zahraniční investice, které z druhé strany by samozřejmě mohly zbrzďovat obavy z vývoje britské ekonomiky a nastavení spolupráce s Evropskou unií po brexitu,“ dodává Aleš Opatrný.

Právě brexit by mohl mít v budoucnu vliv na nižší ceny prodávaných zájezdů. Ty by totiž nově nemusely podléhat dani z přidané hodnoty. V případě, že Velká Británie odejde z Evropské unie, stala by se takzvanou třetí zemí a zájezdy by tak byly od DPH osvobozeny.

Spousta Čechů vyráží do Británie za přivýdělkem. Teď si ale v přepočtu na koruny vydělají méně. Proto výrazně klesl zájem o sezónní práce. Třeba za pracemi na farmách nebo v sadech přijíždějí do Británie každoročně desítky tisíc sezonních pracovníků, a to nejen z Česka. Jenže tamní zemědělci je teď nemůžou sehnat. Ubylo hlavně brigádníků z východní Evropy.

Jakým způsobem se bude nadále vyvíjet kurz libry, si zatím netroufají odhadnout ani ekonomové. V době nejistoty ohledně budoucího nastavení vztahů Británie a Evropské unie totiž libra reaguje na jakékoliv impulsy. Ve čtvrtek se libra obchoduje kolem 28 korun a 60 haléřů. 

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme