reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soutěž Lunar X Prize prodloužena do března 2018

17.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Soutěž Lunar X Prize prodloužena do března 2018
Dalo se očekávat, že soutěž Google Lunar X Prize bude prodloužena, respektive její nejzazší termín, do nějž mají zúčastněné firmy předvést, co umí. Tento termín tak byl odsunut do konce března 2018. 
My jsme se nedávno věnovali německému startupu Part Time Scientists, který se také zaměřuje na Měsíc. Zástupci této firmy sdělovali, že dle jejich názoru se nikomu nepovede splnit cíl a vyslat na Měsíc svá zařízení ještě do konce tohoto roku, jak vyžadovaly podmínky soutěže Google Lunar X Prize. Netrvalo dlouho a máme tu potvrzení jejich názoru, a to v podobě odložení nejzazšího termínu z konce tohoto roku na 31. březen 2018, takže o plné tři měsíce. 
 
Moon Express MX-1E na renderovaném snímku
 
V Lunar X Prize dnes zůstává ještě pět týmů, kteří se ucházejí o celkových 30 milionů dolarů, které Google do soutěže vložil. Jednak je tu celkem 20 milionů dolarů čekajících na ty, kteří jako první dokáží se svým zařízením měkce přistát na Měsíci, ujet s ním (nebo s dovezeným roverem) alespoň 500 metrů a zpět na Zemi vyslat video a fotografie ve vysokém rozlišení. Dalších 5 milionů dolarů čeká na druhý tým, jemuž se to povede a zbylých 5 milionů lze získat za další dodatečně splněné úkoly. 
 
Dle pravidel soutěže však původní termín platil pro start rakety, ne pro samotné přistání na Měsíci či snad dokončení všech úkolů. Aktuální termín 31. březen už ale tak benevolentní není, protože právě do tohoto dne budou muset být všechny hlavní úkoly splněny, aby měli soutěžící nárok na odměnu. 
 
Google ale začal také lákat na odměnu 4,75 milionů dolarů, která bude rozdělena na různé dílčí milníky. Jednak je tu 1,75 milionů, které dostanou ti, kdo v termínu dorazí k Měsíci či na něj. Znamená to buď dosednutí na jeho povrch, nebo alespoň jeden oběh kolem něj. Zbylé tři miliony budou vyplaceny tomu, kdo na Měsíci měkce přistane, takže celá odměna se dá získat najednou a vyplacena bude všem, kteří dané úkoly splní v termínu, takže ti se o ni případně podělí. 
 
Jenomže nejde o další 4,75 milionů dolarů nad rámec 20 milionů pro celkového výherce. Pokud tak nějaká firma získá prvotní odměnu za měkké přistání na Měsíci a později splní i všechny další úkoly, v "jackpotu" pro ni bude stále jen 20 milionů, ne 24,75. Jde tak spíše jen o cenu útěchy pro případ, že by se nenašel nikdo, kdo by měl nárok na hlavní výhru. 
 
Nám nezbývá než čekat, jak se zbývající týmy ukáží. Je to jednak zmíněný floridský Moon Express, pak izraelský SpaceIL, japonský Hakuto, indický TeamIndus a nakonec mezinárodní Synergy Moon. 
 
Zdroj: Space.com
reklama