Volby 2017 budou o Čapím hnízdě, tvrdí Babiš. Neví, zda se nechá vydat policii

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zatím není rozhodnut, jestli se nechá vydat. Ještě podle svých slov nečetl žádost policie, která dorazila do sněmovny. Projekt Čapího hnízda je ale podle něj v pořádku. A to i proto, že dotace kontrolovali jak bývalý středočeský hejtman David Rath, tak bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„Celkem 3,4 miliardy korun bylo přiděleno pro 123 projektů příjemců dotací ROP s anonymními akciemi,“ vysvětloval Babiš v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Podle něj byl projekt Farma Čapí hnízdo kontrolován dokonce desetkrát.

„Peníze byly poskytnuté za (exhejtmana Petra) Bendla (ODS), za (exhejtmana Davida) Ratha (exČSSD) to bylo kontrolované, (exministr financí Miroslav) Kalousek na to dělal speciální audit začátkem roku 2013 a nikdy žádný audit nekonstatoval, že by byla dotace poskytnuta nezákonně,“ tvrdí předseda hnutí ANO.

Skončí Babiš ve vězení? Otázky a odpovědi v dotační kauze Čapí hnízdo

Číst článek

Odmítá, že by pro zisk dotace cokoliv podnikal. „Co bych z toho měl, když jsme k těm padesáti přidali přes 900 milionů? Já jsem v rámci této kauzy o těch 50 milionů navýšil rozpočet nadace. Mně nikdy nešlo o peníze.“

Rodinný projekt

Podle Andreje Babiše není farma projektem firmy Agrofert, ale jeho rodiny. S Agrofertem ani žádnou z firem koncernu neměla nikdy nic společného.

Ani by podle něj nemělo smysl, aby veřejně vystoupil bratr jeho manželky Martin Herodes, jenž v kauze figuruje jako vlastník akcií.

Šéfa ANO se dotýká, že v kauze figuruje i jeho rodina. „Ta prasárna, že do toho dávají moji paní, moje děti, to je přes čáru! A jsou za tím lidi, kteří tady nakradli desítky miliard, o tom jsem přesvědčený.“

Babiš dotační podvod organizoval, řídil a koordinoval. Faltýnek pomáhal, píše policie

Číst článek

Zatím Andrej Babiš neví, jestli se nechá vydat. „Uvidím, jak bude vypadat ta žádost, je tam nějaký výbor, tak ať jedná. Mě nikdo nikde nepozval, já nevím, jestli někam půjdu. Když mě někdo pozve, tak půjdu.“

Na žádost se prý ještě musí podívat jeho právní zástupci. On sám se ale domnívá, že 10 let stará kauza je dílem „zkorumpovaného systému“ a „účelově obviňuje předsedu hnutí, které má šanci vyhrát“.

„Volby 2017 budou o Čapím hnízdě! To jsme fakt na tom tak blbě v naší zemi? To je mi fakt líto. Toto si lidé přejí? Deset let stará kauza? Stojí ta investice? Byly splněny podmínky? Bylo to kontrolováno? Bylo! Bylo to podle zákona? Bylo!“ řekl na závěr.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme