Za únorovou explozi v Poličských strojírnách může munice. Škoda je vyčíslená na 50 milionů

Škoda, kterou v únoru způsobil výbuch v areálu Poličských strojíren, se podle odhadů hasičů vyšplhala na 50 milionů korun. Vyplývá to z uveřejněné pololetní statistiky zásahů v Pardubickém kraji. Při výbuchu a následném zásahu tehdy utrpělo vážná i lehčí zranění 20 lidí včetně hasičů.

Polička Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze ve strojírnách v Poličce

Exploze ve strojírnách v Poličce | Foto: HZS Pardubického kraje

Předešlé informace přesněji škodu nespecifikovaly, hovořilo se o desítkách milionů korun. Šlo o největší a nesložitější zásah během sledovaného období. Za letošní pololetí zasahovali u 3250 událostí. Proti stejnému období se počet událostí zvýšil o 134.

Výbuch způsobila uvnitř hydraulického lisu plastická trhavina, která byla součástí munice. Následně začalo také hořet a následovaly exploze dalšího uskladněného materiálu. Lisovnu na trhaviny provozovala sesterská společnost STV Group, která je sesterskou firmou Poličských strojíren. Provoz lisovny na stejném místě společnost možná obnoví.

Poličské strojírny neposkytly k výbuchu správné informace, stěžují si hasiči. Podali trestní oznámení

Číst článek

Celou událost policie vyšetřuje jako možné ohrožení z nedbalosti. Navíc krajští hasiči podali na firmu trestní oznámení, stěžují si, že při zásahu neměli dostatečné informace o situaci. Firma vinu popírá.

Podle dřívějších vyjádření hejtmanství se hasiči a záchranáři po výbuchu nemohli na místo dostat včas. Vrátný společnosti neměl v den neštěstí informace o mimořádné události v areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranka přesně nevěděli, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí.

Poličské strojírny i STV Group jsou součástí holdingu STV Invest. Hlavní aktivity holdingu směřují do oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu, v současné době v něm pracuje přes 500 zaměstnanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme