O dvoupokojové byty je stále velký zájem, jejich nedostatek však nahrává i těm větším

O dvoupokojové byty je stále velký zájem, jejich nedostatek však nahrává i těm větším

29.5.2017 - Zájemci o nové bydlení stále upřednostňují byty s dispozicí 2+kk, které se už několik let drží na čele nejprodávanějších dispozic. Přesně třetina všech bytů prodaných v letošním prvním čtvrtletí měla dva pokoje, vyplývá z průzkumu společnosti Ekospol. Těsně následují třípokojové byty 3+kk (31 procent), jejichž podíl o něco vzrostl. Developeři prodali během prvních tří měsíců roku 2017 celkem 1429 nových bytů, což je meziročně o 11,65 procenta méně.

"Klienti mají dlouhodobě největší zájem o menší byty 2+kk, které jsou vhodné jak pro jednotlivce, tak i páry. Z nabídek developerů takové byty vždy zmizí jako první. U mnohých musíme dokonce dělat pořadníky s několika zájemci," potvrzuje neutuchající zájem o dvoupokojové byty Evžen Korec ze společnosti Ekospol.

Ekospol nicméně v poslední době sleduje trend rostoucího podílu větších bytů. Kromě třípokojových 3+kk rostou prodeje také bytů s dispozicí 4+kk, kterých se v prvním čtvrtletí prodalo 16 procent. "Je to dáno hlavně nedostatkem bytů 2+kk v nabídce, které se velmi rychle vyprodají. Zájemci o vlastní bydlení tak musí stále častěji sáhnout po větších bytech s více místnostmi. Pro ně se rozhodují mimo jiné rozrůstající se rodiny s dětmi, pro které byt 3+kk či 4+kk představuje skok ze startovacího bytu do většího," doplňuje Korec.

Stabilní zůstává zájem o menší garsonky a byty 1+kk, jejichž podíl na celkových prodejích se pohybuje kolem jedné pětiny (19 procent). Takové byty jsou podle Korce nejvhodnější pro investory hledající bezpečné zhodnocení peněz. "Dají se totiž nejlépe pronajmout a v závislosti na lokalitě mohou přinést pětiprocentní roční výnos," vysvětluje Korec.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy