Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil Volkswagen Transporter s pohonem všech kol pořídili hasiči z Železné Rudy za přispění Evropské unie

Za více než 1,4 milionu korun včetně DPH pořídilo město Železná Ruda pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil Volkswagen Transporter.

Vozidlo bylo pořízeno z IROP – ve specifickém cíli 1.3 Integrovaného regionálního operačního programu „Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof“ – pro oblast odstraňování důsledků nadprůměrných sněhových srážek a masivních námraz – „Dopravní automobil pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatelstva“.

Podíl dofinancování obce činil 10 %, dotace pokryla 90 % nákladů.

Město Železná Ruda leží v západní části Šumavy v Plzeňském kraji. Oblast Železnorudska je největší sportovně-rekreační turistické středisko západní Šumavy s mnoha nejen přírodními jedinečnostmi: ledovcovými jezery, horami, železničním tunelem nebo lyžařskými areály.

Počet stálých obyvatel města je přibližně 1 600, ale v letní či zimní sezóně se díky turistickému ruchu počet obyvatel zvyšuje o tisíce.

Samotná JSDH Železná Ruda je zařazena v kategorii JPO II s předurčeností ke všem typům zásahů. Za poslední dva roky se průměrný počet zásahů pohyboval okolo 120 ročně, dlouhodobě je to okolo 100.

Devítimístný Transporter ve variantě s dlouhým rozvorem – 5 304 mm – je poháněn vznětovým přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem o výkonu 110 kW, splňujícím emisní normu Euro 6. O pohon všech kol se stará spojka Haldex, převodovka je šestistupňová manuální.

Vestavbu vyrobila firma Progres Servis Sibřina. Mezi výbavou nechybí svítilny, radiostanice či přídavné LED světlomety s magnetickým uchycením.

Světelné a zvukové výstražné zařízení je od firmy Federal Signal, hlavní rampa je model Legend. V přední masce jsou dva přídavné modré LED moduly. Zadní modré majáky jsou v obou rozích oranžové sváděcí aleje, nad nimi jsou pracovní a couvací světla bílé barvy.

Další osvětlení okolo vozu obstarávají bílé LED na obou bocích v zadní části vozu.

Vozidlo obsahuje digitální radiostanici Matra i analogovou Motorolu. Standardní bílý pruh je v zadní části vozu doplněn o výrazné šrafování pro zvýšení viditelnosti a bezpečnosti při provozu na pozemních komunikacích za zhoršené a snížené viditelnosti.

Pro zvýšení komfortu cestujících je vozidlo vybaveno nezávislým přídavným topením Webasto i klimatizací.

Filip Brož
Sdílet