Radnice už dříve uveřejnila, že by do plánovaného objektu chtěla umístit Slovanskou epopej od Alfonse Muchy. Podle analýzy, kterou si nechal magistrát vypracovat Institutem plánování a rozvoje, je ale nejvhodnějším místem pro umístění epopeje park Těšnov. Tam dříve stála novorenesanční budova těšnovského nádraží.

Park u Štefánikova mostu. Ilustrační foto.
Rada bude jednat o změně parku na stavební parcelu

Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu hl. města 

Proti Zlatému vejci se také staví radní pro územní rozvoj Petra Kolínská. Podle jejího vyjádření je totiž v centru města nedostatek zelených ploch. Negativní stanovisko proti změně vydala i komise rady pro územní rozvoj.

Konečné rozhodnutí bude ale na zastupitelstvu hlavního města. Projekt galerie u Štefánikova mostu je inspirován slovanskou mytologií, zlatým vejcem, v němž byl stvořitel světa. Stavba má vyjít na 184 milionů korun, s tím že Praha 1 by se finančně podílela na přípravě projektu jen třemi miliony. Zbytek by mělo platit hlavní město a sponzoři.

Návrhy na zlatou skleněnou oválnou galerii
Praha 1 postaví u Štefánikova mostu pavilon pro epopej

O tom, kde by měla sídlit epopej po jejím návratu z Japonska, se vedou již dlouho spory. Dvacet pláten totiž Alfons Mucha daroval městu pod podmínkou, že pro ně vystaví speciální galerii.