Británie zůstane v Bruselu i po brexitu. Jako atrakce pro turisty

Velká Británie tento týden odtajnila, jak si po svém odchodu z EU představuje výměnu zboží s evropským blokem nebo režim na citlivé irské hranici. Další poziční dokumenty mají následovat v příštích dnech. Londýnská vláda tak pomalu napravuje své zaspání v úvodu vyjednávání a utvrzuje, že přes všechny domácí hlasy proti a uvažovaná přechodná období trvá na tom, že „brexit je brexit“. To pocítí i samotný Brusel.

Komentář Londýn/Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Až nastane Den D a Británie skutečně z Evropské unie vystoupí, bude to znamenat, že se z Bruselu bude muset poroučet britský eurokomisař, 73 ostrovních europoslanců a tisíce úředníků s rodinami.

Zábavní park Mini-Europe v Bruselu - Westminster a Big Ben, symboly Londýna a Británie | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Vlajky s Union Jackem skončí ve fundusu vedle ostatních zástav třetích zemí a na světlo se podívají jen při návštěvách britských ministrů nebo členů královské rodiny. Přesto úplně z EU a její metropole Spojené království nezmizí. Zůstane aspoň v MiniEU.

Park Mini-Europe zná asi každý, kdo se někdy vypravil do Bruselu jako turista. Nechybí snad v žádném bedekru. A kdo by ho přehlédl, nepřehlédne záplavu reklamních plakátů na něj v bruselských ulicích. V sousedství známého Atomia ukazuje na zmenšených modelech nejproslulejší pamětihodnosti každého členského státu Unie.

Zábavní park Mini-Europe v Bruselu - hrad v Doveru na jihovýchodě Británie | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Na jednom místě se tak můžete podívat k pařížské Eiffelovce, berlínské Braniborské bráně, španělskému Escorialu i k pražské Staroměstské radnici. A mezi tím vším k nadšení dětských návštěvníků jezdí vlaky a plují lodě, po zmáčknutí příslušného tlačítka bouří Vesuv a v pravidelných intervalech hoří zásobník na ropu periodicky hašený už notně ožehnutými maketami požárních jednotek.

Nechybí tu samozřejmě ani britské památky, které patří k těm vůbec největším v bruselském zábavním areálu. Majestátní londýnský Westminster se slavným Big Benem se tyčí kousek od rodného domku Williama Shakespeara ve Stratfordu nad Avonou a hned vedle na ně shlíží mohutný doverský hrad na křídově bílých doverských útesech. Výčet ostrovních memorabilií tím zdaleka nekončí.

Co s nimi bude?

Je to asi profesionální deformace způsobená permanentním referováním o brexitu, ale když jsem před nedávnem tuto atrakci s dětmi navštívil, první mě napadlo: Co s tím vším budou po odchodu Britů dělat? Na rozdíl od vizionářské Entropy Davida Černého, která s brexitem jakoby už předem počítala, bruselskému parku by odstranění všech připomínek britského členství dalo pěknou ránu.

Entropa českého umělce Davida Černého | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

„Je pravda, že po brexitu bychom měli všechny naše modely stojící v Minibritánii zlikvidovat. Samozřejmě že to ale neuděláme,“ udělal mi jasno obchodní manažer parku Maxim Bedo. Důvodů pro to má hned několik.

Jedním z nich jsou – jak jinak – peníze. Rok před britským referendem nechal park zrenovovat model Westminsteru s Big Benem za v přepočtu čtyři miliony korun. Logicky tak nechce, aby tato investice přišla jen kvůli politickému vrtochu někdejšího premiéra Davida Camerona a rozhodnutí britských voličů nazmar.

Sídlo britského parlamentu bylo navíc jedním z vůbec prvních modelů v Minievropě. „Je to slavná památka, která reprezentuje demokracii a její fungování,“ vysvětlil Maxim. A dělá to velmi aktuálním způsobem. Kdo se k ní skloní, může si před modelem Westminsteru všimnout figurek demonstrantů proti brexitu a jeho zastánců.

Kontrola lístků na hranicích

Park teď podle manažera hledá umělecké řešení toho, jak Británii v MiniEU ponechat, i když v té skutečné už nebude. Jednou z možností je vybudovat kolem britských modelů hranici, na které si návštěvníci budou muset pokaždé nechat zkontrolovat lístek jako pas pro vstup do neunijní země. Ilustroval by tím zároveň jeden z největších výdobytků Evropské unie – volný pohyb.

Britové chtějí i po brexitu zůstat v celní unii, ale jen na čas

Číst článek

Aktuální souhlas londýnské vlády s tím nevracet na Irský ostrov po brexitu pevnou hranici, jak požaduje i EU, tak určitě uvítali i v její zmenšené obdobě. Irské miniatury jsou totiž vklíněné mezi ty britské a vztyčení bariéry mezi nimi by v parku notně zkomplikovalo provoz. Stejně jako reálný život a křehký smír na „Smaragdovém ostrově“.

Jak nakonec jednání s Brity dopadnou a zda opravdu nebude k cestám přes severoirskou hranici potřeba pas, se dozvíme v následujících měsících. Minimálně jedno místo, kde vše zůstane aspoň trochu při starém a kde brexit nebude úplně brexitem, se ale – zdá se – najde.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme