Jihočeský kraj je pro zpoplatnění všech komunikací I. tříd pro kamiony

17.08.2017 8:10

Zpoplatnění všech komunikací I. tříd pro vozy nad 3,5 tuny bude chtít prosadit na ministerstvu dopravy Jihočeský kraj. Shodl se na tom krajský radní pro dopravu Jiří Švec na jednání s představiteli obcí ležících podél silnice ve směru České Budějovice – Písek – Nová Hospoda - Plzeň a České Budějovice – Vodňany - Strakonice – Klatovy – Plzeň v úterý 15. srpna. Poplatky z mýta by se měly promítnout i v rozpočtu obcí.

Jihočeský kraj je pro zpoplatnění všech komunikací I. tříd pro kamiony
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Kraj tím dává najevo, že odmítá původní návrh ministerstva zpoplatnit silnice I. tříd s výjimkou komunikace na trase České Budějovice – Vodňany - Strakonice – Klatovy – Plzeň.

Ministerstvo za půl roku ani neodpovědělo

Krajský radní zároveň připomněl, že kraj původně zpoplatnění komunikací I. tříd pro vozy nad 3,5 tuny zcela odmítal. „Ministerstvo dopravy ale na náš návrh vůbec nereagovalo a za půl roku nám ani neodpovědělo,“ zdůraznil Švec. „Navíc ministerstvo již vypsalo tendr na zavedení mýtného a není reálné, že by jej zrušilo. V jeho rámci počítá se zpoplatněním zmíněné komunikace České Budějovice – Písek – Nová Hospoda – Plzeň. Tím pádem by ale hrozilo riziko, že by se nákladní doprava přesunula na téměř paralelní trasu České Budějovice – Vodňany - Strakonice – Klatovy – Plzeň. Proto jsme se dohodli, že chceme zavést mýtné i na této trase a budeme jej prosazovat i na dalších jihočeských jedničkách, aby se ani jinde nic takového neopakovalo,“ dodal radní.

Policie a celníci budou muset kontrolovat, aby si kamiony nezkracovaly cestu jinudy

Za další kroky, které bude kraj po ministerstvu dopravy požadovat, považuje Švec například, aby se výtěžek z mýtného promítl i do rozpočtu obcí, kterými budou zpoplatněné úseky silnic I. tříd procházet. „Rovněž budeme chtít ze strany policie a celní správy důslednější kontroly dodržování toho, aby si kamiony nekrátily cestu přes obce, kde se mýtné nevybírá. A to i o víkendech a svátcích,“ doplnil radní.

Ohrožení bezpečnosti obyvatel a ničení obecních i krajských komunikací

Stát se chystá v celé republice od roku 2020 pro vozy nad 3,5 vybírat mýtné na zhruba 900 kilometrech silnic I. tříd, z toho celých 20 procent se jich nachází na jihu Čech. „V důsledku toho hrozí, že nákladní vozy a kamiony budou využívat nezpoplatněné silnice vedoucí obcemi našeho kraje. Kromě ohrožení bezpečnosti místních obyvatel to znamená také zvýšení hlukové zátěže a ničení obecních i krajských komunikací,“ uzavřel Švec.

Návrhy na zpoplatnění silnic I. tříd na jihu Čech

*I/20 – Nová Hospoda (D4) – Písek (I/29) – Vodňany I/22 – České Budějovice
*I/20 – Plzeň – Nezbavětice (I/19) – Blatná – Nová Hospoda (D4)
*I/19 – Oltyně (I/29) – Tábor (D3) – Pelhřimov (I/34)
*I/34 – České Budějovice (I/3) – Třeboň (I/24) – Jindřichův Hradec (I/23) – Jarošov nad Nežárkou (I/23) – Pelhřimov (I/19) – Humoplec (D1 km 90) – Havličkův Brod

*Celkem by tedy bylo nově zpoplatněno na jihu Čech více než 181 kilometrů silnic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…