Hlavní černohorský železniční uzel Podgoricu bude modernizovat dodavatel zabezpečovacích zařízení AŽD Praha. Černá Hora zaplatí firmě za modernizaci v přepočtu téměř 160 milionů korun. Stavba začne koncem roku a potrvá dalších dvanáct měsíců.

Společnost vyrobí a dodá do Podgorice elektronický staniční zabezpečovací systém. Systém dispečerům signalizuje, která trať je volná a po které jede vlak. Firma také zabezpečí výhybky v okolí stanice a vlakové přejezdy. Vlaky pak budou řídit LED semafory. Ty firma instalovala už na nádraží v Bělehradě. Signalizaci společnost nenechává v angličtině, ale upravuje ji do místní řeči.

"Podpis smlouvy je dalším úspěchem v jihovýchodní Evropě, kde se nám podařilo získat zakázky hned ve třech zemích. Tím se nám otevírá cesta k dalším novým tendrům v Černé Hoře, kde se plánuje revitalizace dalších sedmi stanic na trase Bijelo Polje – Bar," říká generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Kromě zabezpečení nádraží Podgorica společnost také získala zakázku v dalších dvou vlakových stanicích. Aby tam v zimě výhybky nezamrzávaly, namontuje na ně ohřevná zařízení. To z velké části obstará dceřiná společnost české firmy z Bělehradu.

Asi třetinu zahraničních zakázek má společnost AŽD na Balkáně. Poprvé nestaví ani v Černé Hoře. Ve spolupráci s dalšími firmami zmodernizovala trať z Podgorice do Nikšice, jejíž součástí byla stavba pěti železničních stanic. Zakázky má i v dalších balkánských zemích. V Makedonii momentálně pracuje na modernizaci železničního koridoru Kumanovo-Beljakovce za téměř sto milionů korun.