Menu Zavřít

Čínská automobilka Geely prudce zvýšila zisk. Uspěla s vozy podle švédského návrhu

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínská automobilka Geely Automobile Holdings v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 128 procent na 4,34 miliardy jüanů (14,4 miliardy korun). Je to nejrychlejší růst zisku za osm let. Zasloužily se o to především osobní vozy navržené ve spolupráci se švédským Volvem, které si získaly čínské motoristy.

Na čínském automobilovém trhu, který je světovou jedničkou, je zájem především o sedan GC9 a sportovní užitkový vůz Boyue.

V letošním roce hospodaření firmy zatím překonává očekávání. Analytici investiční společnosti CCB International očekávali, že čistý zisk vystoupí na 3,61 miliardy jüanů. Před rokem činil zisk 1,91 miliardy jüanů.

Odbyt se v pololetí zvýšil o 89 procent, přičemž firma zvýšila prodejní cíl na 1,1 milionu motorových vozidel z loňských 766 tisíc.

Akcie Geely Geely Automobile Chart

Mateřská společnost Zhejiang Geely Holding Group, která převzala Volvo Car v roce 2010, letos získala 49,9 procenta akcií na malajsijské automobilce Proton. Jedním z dalších plánů je uvedení třetí značky - Lynk & Co - na trhy vyspělých ekonomik, v první řadě v Evropě a ve Spojených státech.

BRAND24

Spekulace médií, že se Geely chystá učinit nabídku na převzetí automobilky Fiat Chrysler (FCA), čínská společnost dnes podle agentury Reuters popřela.

Dále čtěte:

General Motors je opět nejhodnotnější automobilkou USA. Tesla oslabila

Čínská Geely koupí polovinu malajsijské automobilky Proton

Konec spalovacích motorů. Volvo bude vyrábět pouze elektrovozy a hybridy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).