Polská ekonomika vzrostla o 3,9 procenta, více než se čekalo

16.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 16. srpna (ČTK) - Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla nad očekávání o 3,9 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplývá to z dnešního prvního odhadu polského statistického úřadu (GUS). Růst si udržuje především díky spotřebě, kterou podporuje rekordně nízká nezaměstnanost a nově zavedené příspěvky na děti. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) o 3,8 procenta.

Oproti minulému čtvrtletí vzrostlo hospodářství největšího východoevropského člena Evropské unie (EU) o 1,1 procenta, odhadovalo se pouze 0,8 procenta. V minulém čtvrtletí činil růst polského HDP čtyři procenta.

Konečné výsledky o vývoji HDP zveřejní statistický úřad 31. srpna, zatím nemá k dispozici údaje o veřejných investicích. Investice se obecně na růstu HDP podle Marii Jeznachové z GUS téměř nepodílely. Klesají celý poslední rok částečně kvůli nižšímu přílivu dotací z EU a podle kritiků současné vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) i kvůli nepředvídatelnosti její politiky.

PiS prosadila od první poloviny roku 2016 velkorysý program příspěvků na děti. Ten se na HDP podílí celým jedním procentem. Od října 2017 se díky její vládě sníží věk odchodu do důchodu. Kabinetu se daří lepší výběr daní.

V roce 2016 se meziroční růst polské ekonomiky zpomalil na 2,7 procenta, protože se o 7,9 procenta snížily investice. Vláda očekává v letošním roce zvýšení růstu o 3,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK