Domů
Elektřina
Tchajwanský ministr hospodářství rezignoval po rozsáhlém blackoutu
blackout

Tchajwanský ministr hospodářství rezignoval po rozsáhlém blackoutu

Elektřina
14 komentářů
16. srpen 2017, 13:54
ČTK

Tchajwanský ministr hospodářství rezignoval na svou funkci poté, co miliony domácností na ostrově postihl v úterý výpadek proudu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Dodávky elektrické energie byly přerušeny v úterý večer místního času. Podle tchajwanských médií bylo výpadkem zasaženo 6,68 milionu domácností v tchajwanské metropoli Tchaj-peji, ve městech Tchaj-čung a Tchaj-nan a ve třech okresech v centrální, západní a jihozápadní části tchajwanského území.

Tchaj-wan má celkem 23 milionů obyvatel a koncem roku 2015 měl podle údajů ministerstva vnitra 8,5 milionu domácností.

Problémy prý způsobila „technická chyba“, kvůli níž přestalo pracovat šest generátorů elektrárny. Do tmy se ponořila nákupní centra, kanceláře, továrny i domácnosti. Nepříjemností ve velkém vedru byla také nefungující klimatizace, uvedla agentura AP. Zhasnuté semafory vyvolaly problémy v dopravě.

Ministr hospodářství Li Čch‘-kung se na tiskové konferenci za potíže občanům omluvil a řekl, že člověk, který je za chybu zodpovědný, bude potrestán. Odpovědnost za dodávky elektřiny nese právě ministerstvo hospodářství, uvedla agentura AP.

Podle agentury Reuters byly dodávky proudu již plně obnoveny.

Štítky:Blackout

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(14)
Vladimír Wagner
16. srpen 2017, 19:38

Konkrétním primárním důvodem tohoto výpadku byla sice chyba v provozování velkého plynového zdroje, ovšem energetický systém Tchaj wanu se dostává na hranici (i za) stále častěji. Je to důsledek politiky rychlého odchodu od jádra a a uhlí a spoléhání na obnovitelné zdroje a plyn (plyn i uhlí jsou zde importovanou surovinou). Bude zajímavé sledovat, zda Tchaj wan u této politiky zůstane a co to s touto průmyslovou exportní zemí v roce 2025, kdy má být kompletně bez jádra, udělá. Podrobněji o tomto back outu zde: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-16/taiwan-s-president-apologizes-for-blackout-affecting-millions .

Milan Vaněček
16. srpen 2017, 23:29

Ano, tchajwanci mají nejvíc elektřiny z uhlí, jádro tam dává dvakrát více elektřiny než OZE.

Tedy podobné jako u nás (u nás jádro cca necelý trojnásobek OZE).

A vy píšete: .. je to důsledek rychlého odchodu od jádra a uhlí....

Není to naopak důsledek "staré klasické energetiky"?

Vláďa
17. srpen 2017, 06:08

Výpadek byl večer. FV již nevyrábí nic. zbývá vítr a klasika. Nikde není napsáno jaký je zde základní výkon, jak se využívá regulačních možností "staré klasické energetiky".

Jan Veselý
17. srpen 2017, 07:11

Jaký výpadek? Snad plánovaná odstávka, ne? Nebo snad někoho překvapilo, že v noci je tma?

Vláďa
17. srpen 2017, 09:58

Blackout není výpadek?

Jan Veselý
17. srpen 2017, 11:51

Pardon, četl jsem to s napůl zalepenýma očima a pochopil to špatně.

Ale dodám jen, že výpadek byl v 5 odpoledne, to je na Tchajwanu ještě spousta světla: https://www.timeanddate.com/sun/taiwan/taipei

Jan Veselý
17. srpen 2017, 07:26

Díky za odkaz. Jen mám neodbytný pocit, že se zásadně lišíme v interpretaci dat.

1) Chyba byla zcela jasně na straně fosilní elektrárny, která je příliš velká (přes 4GW na relativně malý grid).

2) Ta elektrárna nemá žádné vlastní skladovací kapacity na zemní plyn, takže ji sestřelilo 6 minut trvající přerušení dodávky plynu.

3) Z šesti bloků JE byly 4 v odstávce, v období nejvyšší spotřeby.

4) Vázne výstavba dalších plynových elektráren.

Vy mi připomínáte jednu scénu z filmu Fantomas, kdy si novinář Fandor dělá legraci, že za všechny problémy celého světa může Fantomas.

Vinkler
17. srpen 2017, 08:18

Jaký důvod je k předpokladu, že FE a JE si dělají co chtějí?

Jan Veselý
17. srpen 2017, 13:00

Fandor:"Vy jste si vymysleli muže stovky tváří, abyste neztratili svou tvář. Ale dal by se využít lépe. Bytová krize, vinen je Fantomas! Klesají mzdy, stoupají ceny, Fantomas! Kdo zavinil zvýšení daní? Fantomas! Báječný hromaosvod, nedá se chytit, za všechno může jen Fantomas!"

C
17. srpen 2017, 08:50

Pane Wagnere,

ať ten článek čtu jak čtu, tak Bloomberg uvádí jako příčinu chybu na straně plynárenských techniků, kteří nechali aktivní automatiku, která odstavila plynovod. Něco podobného se může stát s jakýmkoliv zdrojem, to nemá až zase tak nic společného s OZE, jako spíš jen s tím že výpadek 4GW nebyla síť schopná ustát.

20 % OZE není zase žádný obrovský podíl který by mohly dělat problémy, co tu dělá problémy je spíše výstavba nových zdrojů, která se opožďuje.

Vinkler
17. srpen 2017, 06:35

My regulačníci říkáme, že k regulaci musí být dostatečná regulační rezerva na zásah. U standardních obvodů se očekává tak 20-30%. Je-li méně, lze si jen lámat něco, někde. Kolik potřebuje síť nevím přesně.

Vinkler
17. srpen 2017, 10:41

Pokud si nalejeme čistého vína, tak přímý vliv OZE určitě není. Nicméně politický boj OZE zastánců proti JE a FE vede k rezervám v síti 2-14% viz výše Bloomberg. Pak skutečně výpadek 9 % rozvrátí síť. Že zasáhly ochrany na plynové a ne elektrické síti? Dovolí si ochrany někdo zablokovat? Chyba je v nedostatečné regulační rezervě, která by měla být k dispozici kdykoli. Energetici to ví. Ví to politici?

C
17. srpen 2017, 14:41

Zasáhly ochrany to ano, ale plynové soustavy, kde nedošlo k "upozornění" systému že se tam jde něco dělat, tedy přepnutí na ruční ovládání, pokud jsem to pochopil správně. V tomto případě tak jsou na straně elektráren jen dva problémy: Neexistence plynojemu v areálu, který by umožnil třeba hodinu dojezdu, a přílišná koncentrace závislého výkonu na jednom místě. Ani 10GWe uhelná elektrárna ani 10GWe jaderná elektrárna nebude náchylná na takovouto poruchu. Plynová elektrárna bohužel ano, k tomu by musely být na místě právě plynojemy, nebo napojení na jiný zdroj plynu.

Vinkler
21. srpen 2017, 06:24

Po bitvě je generálů plno. Máte pravdu. Nicméně Normy (např. 60045 nebo 60034) že má být 10% přetížitelnost po dobu cca 1 h. A realita praví-že nebyla, za hodinu by už regulace plynu musela být opravena .

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se