Projekt jménem Skládka. Ruský programátor vykupuje od lidí nepotřebné věci

Ruský programátor vykupuje od lidí nepotřebné věci (zdroj: ČT24)

Říká se, že stěhovat se je horší než vyhořet. Ti, kterým oheň zničil majetek, by asi nesouhlasili, přesun do nového s sebou ale každopádně nese řadu obtíží. Mladý ruský programátor Alexej během toho svého objevil díru na trhu. Od té doby podniká na jednoduchém principu – nabízí výkup všech věcí za odvoz a zlomek jejich skutečné ceny.

Část vybavení kuchyně a elektrickou kytaru už Alexej nepotřeboval. Věci v hodnotě sta tisíc rublů byl připraven přenechat za desetinu, pokud by si je někdo odvezl najednou. Nikdo takový se ale nenašel. Alexej proto se službou začal se dvěma kamarády sám - s jednou nabídkou na sociální síti. Nápadu dal jméno Skládka.

„Za první týden jsme měli tisíc nabídek na odvoz věcí. Pochopili jsme, že se do toho musíme pustit. Dnes přivážíme 1,5 tuny denně,“ popisuje spoluautor projektu Alexej Barinskij.

Velká část zisku jde na charitu

Místo garáže u domu pronajal na třídění věcí halu v bývalé továrně, kde se za války vyráběly legendární Kaťjuše. Zboží vykupuje dle objemu - za plnou větší tašku dá pár desítek korun. Věci dál nabízí jen s mírnou přirážkou.

Lidé nejčastěji darují oblečení, nádobí a knihy.

Oproti antikvariátům a běžným tržištím ale na Skládce nezkoumají skutečnou cenu věcí. Velkou část z nich navíc po prvotním roztřídění věnují charitě. Na bohulibé účely putuje i plných sedmdesát procent zisku - loni to byl v přepočtu milion korun. To motivuje lidi, aby na Skládku přinesli za zlomek ceny také hodnotnější věci.

Prodejných je zhruba 80 % věcí, které se sem dostanou. Poradit si tu přitom umí i se zbylou pětinou. Lidé sem mohou přijít a tyto věci rozbít. A uvolnit tak svůj nahromaděný stres.

Alexej i jeho spolupracovníci zůstali v původních zaměstnáních. Skládku mají i při neustále rostoucím zisku jako koníček. V Rusku už vybudovali šest poboček a projekt chtějí spustit i ve Spojených státech. Hlavní motivací pro ně přitom stále je využití nepotřebných věcí a získávání peněz pro charitu.

Vydáno pod