Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za plevel pokuta až 30 tisíc. Brusel nařizuje likvidaci nepůvodních rostlin

Autor: Marcel Mihalik - 
16. srpna 2017
06:05

Zákazů v Česku přibývá. Stát si může zkontrolovat, čím doma topíte. Při oslavě po 22. hodině můžete čekat pokutu za rušení nočního klidu. Z obchodů mizí výkonné vysavače a teď je tu zákaz Evropské unie, podle kterého nesmíme pěstovat devět druhů rostlin. Když to někdo poruší, navštíví jeho zahradu ochránci přírody a udělí mu postih až 30 tisíc korun.

Nařízení Evropské komise, které rozšířilo unijní seznam invazivních nepůvodních druhů, vstoupilo do praxe od srpna. Mezi nimi je devět rostlin, které dle ministerstva životního prostředí působí značné problémy.

„Vytvářejí husté jednodruhové porosty a kvůli vzrůstu potlačují přirozenou vegetaci. U nás jde o netýkavky, které snižují odolnost břehů vodních toků vůči erozi. A o bolševník, známý svojí toxicitou, kdy způsobuje obtížně hojící se požahání. Představuje riziko pro lidské zdraví, snižuje hospodářské i rekreační využití krajiny,“ vysvětlila mluvčí resortu Dominika Pospíšilová.

Pospíšilová zároveň zdůvodnila, že tyto rostliny nemají přirozené nepřátele, proto je nutná jejich regulace vyšší mocí úřední. Přestože je nařízení tzv. přímo platný předpis Evropské unie, musí jej česká vláda vtělit do našich zákonů. „Česká legislativa k této problematice vznikne příští rok,“ odpověděl Blesku místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec (51, ANO).

Tvrdé tresty mohou dopadnout na zahrádkáře už nyní. „Zákon o rostlinolékařské péči ukládá vlastníkům pozemků povinnost omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí,“ řekla Blesku Květa Černohlávková z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Jsou zahrádkáři, kteří pod heslem, ať to roste, jak chce, nechají zahradu neudržovanou a zaplevelenou. Takový prales je ale může přijít draho. Orgán ochrany přírody má totiž několik možností, jak v takovém případě zakročit. „Nejmírnější je domluva a uložení povinnosti odstranit invazivní rostliny. Může případně uložit pokutu,“ upozorňuje Květa Černohlávková. Když nezabere ani jedno, můžou ochránci dle zákona vstoupit na cizí pozemek a likvidovat, co je potřeba. Vlastníkovi nezbývá než přihlížet a pak to celé ještě zaplatit.

Zákon mluví jasně: Zamezte šíření plevele

Fyzická nebo právnická osoba, která pěstuje, (…), a vlastník pozemku nebo objektu nebo osoba, která je užívá (…), jsou povinni zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat. (Cit. § 3 odst. 1 písm. a) zák. č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči).

VIDEO: Tiskárna i kávovar na zemi. Jak vypadá zákulisí Evropského parlamentu?

rockyshowman ( 13. října 2017 17:29 )

A co tak odsun nepůvodních obyvatel ?

leiah ( 16. srpna 2017 06:24 )

Nařizuje likvidaci nepůvodních rostlin, nepůvodních živočichů... A co nepůvodní obyvatelé? Ti jsou snad ok?

lug70 ( 16. srpna 2017 06:14 )

Brusel nařizuje likvidaci nepůvodních rostlin, ale nám se tu snaží do země vnutit nepůvodní invazivní druh homo sapiens z Afriky a arabských zemí. No, není to na hlavu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa