Hlavní obsah

Vejce s jedovatým pesticidem se objevila i v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejce a výrobky z vajec kontaminované jedovatým insekticidem fipronil se po řadě jiných evropských zemí objevily i v Maďarsku. S odvoláním na místní úřad pro bezpečnost potravin NÉBIH o tom ve středu informovala agentura MTI.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde se objevila vejce s pesticidem fipronil. Vedle zemí Evropy šlo ještě o Hongkong.

Článek

Odborníci z úřadu našli fipronil ve čtyřech vzorcích čerstvých vajec, která se do Maďarska dostala z Německa a z Polska. Nebezpečný insekticid odhalily testy také ve vaječném polotovaru, na který upozornil evropský systém rychlého varování RASFF. Tento výrobek se do země dostal rovněž z Německa.

NÉBIH ale upozornil, že koncentrace insekticidu byla ve všech vzorcích natolik nízká, že nepředstavovala zdravotní riziko. Navzdory tomu úřad nařídil stažení dotyčných potravin.

Vejce a vaječné výrobky kontaminované insekticidem fipronilem se objevily v téměř dvou desítkách zemí EU včetně Německa, Rakouska, Belgie, Nizozemska, Polska či Slovenska. Česko mezi postiženými zeměmi není. Dovozci musí vejce testovat.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratím.

V Nizozemsku zatkli kvůli aféře s fipronilem dva podnikatele. Skandál chce řešit EU na mimořádném summitu v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám