Firma odstřihne tisíce lidí od proudu. Hrozí jim neoprávněný odběr, varuje úřad

ČTK ČTK
15. 8. 2017 14:29
Více jak šesti tisícům zákazníků alternativního dodavatele energií Enwox Energy hrozí, že budou elektřinu odebírat neoprávněně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zákazníkům alternativního dodavatele energií Enwox Energy hrozí, že budou elektřinu odebírat neoprávněně. V tiskové zprávě na to dnes upozornil Energetický regulační úřad (ERÚ). Podle úřadu firma oznámila Operátorovi trhu s elektřinou (OTE) zkrácení dodávky u 5403 odběrných míst k tomuto pondělí a u dalších 213 odběrných míst ke dnešku. Někteří lidé si do deseti dní musí najít nového poskytovatele.

Enwox Energy podle ERÚ v komunikaci s některými zákazníky mylně uvádí, že pokud nevyužijí konkrétní nabídku společnosti k převodu, hrozí jim nucený přechod pod dodavatele poslední instance (DPI).

"Vzhledem k nestandardnímu způsobu ukončení, respektive zkrácení dodávek, který společnost Enwox Energy zvolila, však institut DPI nelze využít. Dosavadní zákazníci této společnosti, kteří včas sami nezmění dodavatele, se tak mohou ocitnout v režimu neoprávněného, hovorově řečeno černého odběru," podotkl regulátor. Podle dat OTE bralo od Enwox Energy ke konci června elektřinu 6552 a plyn 1107 odběratelů.

ERÚ dále uvedl, že podle jeho informací už někteří zákazníci firmy nového dodavatele energií mají. Úřad upozorňuje, že ti, kteří ale převedeni nebyli, si musí zajistit dodávku energií od jiných společností sami a dokončit převod do deseti pracovních dnů. Podle informací ČTK někteří dodavatelé už zákazníkům Enwoxu smlouvy nabídli.

Smluvní vztah s Enwox Energy mimo jiné ukončila také společnost ČEZ Distribuce. Jako důvod označila dlouhodobé neplacení pohledávek za distribuci elektřiny, které činí desítky milionů korun.

"V uplynulých měsících jsme intenzivně jednali s Enwox Energy ve snaze uspokojivě vyřešit nastalou situaci ve vztahu ke všem účastníkům trhu. I přes veškeré úsilí se však nepodařilo takové řešení najít," uvedl dnes místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Vladimír Budinský.

Dodal, že prioritou pro společnost jsou v této chvíli zákazníci v její distribuční síti, kteří zůstávají klienty ČEZ trvale, bez ohledu na to, jakého obchodníka s elektřinou si svobodně vyberou.

ČEZ působí jako distributor na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina.

 

Právě se děje

Další zprávy