Hlavní obsah

Děravý je Internet Explorer i Firefox. Kritické chyby řešilo i Adobe

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik velkých softwarových společností muselo v uplynulém týdnu řešit kritické chyby ve svých produktech. Na pozoru by se tak měli mít lidé, kteří ve svých počítačích používají programy od Microsoftu, Adobe a Mozilly.

Foto: Novinky

Chyby se nevyhnuly ani Internet Exploreru. (Ilustrační foto)

Článek

Na velké množství zranitelností v jednotlivých programech upozornil český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Poměrně velké množství trhlin bylo nalezeno v produktech Microsoftu. Programátoři amerického softwarového gigantu je však zvládli opravit v rámci pravidelných měsíčních aktualizací. „Zranitelnosti Microsoft opravil v prohlížečích Internet Explorer, Microsoft Edge, v operačních systémech Microsoft Windows a dále v produktech Microsoft SharePoint a Microsoft SQL Server,“ podotkl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

S instalací neotálet

Objevené trhliny představují pro uživatele velké nebezpečí. „V nejzazším případě by zneužití těchto zranitelnosti mohlo umožnit vzdálenému útočníkovi převzít kontrolu nad stanicí oběti,“ zdůraznil Bašta.

To jinými slovy znamená, že prostřednictvím chyb mohou kyberzločinci propašovat na cizí počítač prakticky jakýkoli škodlivý kód, případně jej zcela ovládnout na dálku. Mohli se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

S instalací aktualizací by tak uživatelé neměli v žádném případě otálet.

Desítky dalších zranitelností

To platí i v případě trhlin, které byly objeveny v programech od Adobe. Konkrétně v aplikacích Flash Player, Reader, Acrobat, Digital Editions a Experience Manager bylo objeveno dohromady přes 80 zranitelností. Pro všechny jsou naštěstí k dispozici již záplaty.

Více se o chybách v programech od Adobe dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

„Také společnost Mozilla vydala opravy pro webový prohlížeč Firefox. I v tomto případě byly opraveny kritické zranitelnosti a je doporučena aktualizace,“ uzavřel Bašta.

Stahovat všechny opravy jednotlivých programů je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně přímo z webových stránek daných tvůrců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám