Asad ovládá dvakrát větší území než před dvěma měsíci, tvrdí Moskva

Sýrie: Asad posiluje, IS ztrácí (zdroj: ČT24)

Podle Moskvy syrská vládní vojska během dvou měsíců zvýšila velikost území pod svou kontrolou o dvaapůlnásobek. Územních zisků dosáhla armáda zejména v centrální části země v bojích s Islámským státem (IS).

Syrské vládní síly podporované íránskými milicemi a ruským letectvem obsadily letos většinu území v centrální provincii Homs, která byla dosud v rukou IS. Po dvou letech skončila nadvláda radikálů i v pouštním městě Suchna.

Město je po měsících bojů a masivní syrské ofenzivně silně poničené. „Osvobodili jsme Suchnu od takzvaného Islámského státu. Toto vítězství věnujeme jako dar našemu prezidentovi a duším našich mučedníků,“ uvedl jeden z vojáků syrské armády.

Zbývá dobýt poslední opěrné body islamistů v Sýrii – Dajr az-Zaur a Rakká. Bojovníci IS mají pod kontrolou takřka celou provincii Dajr az-Zaur, k níž na východě přiléhá Irák. Syrská vláda v této provincii kontroluje pouze izolované části stejnojmenného hlavního města provincie a nedalekou vojenskou základnu.

Ztráta Rakká by pro sunnitské radikály znamenala tíživou ránu. O město bojují Syrské demokratické síly (SDF) díky podpoře koalice a spojeneckých vojáků. „Všechno to má dobrý důvod. Až dobyjeme Rakká, ISIS bude zase blíž porážce. A to je dobré,“ konstatoval britský IT specialista Jack Holmes, který tu má funkci snipera.

Agentura AP citovala ruského ministra obrany, podle něhož se syrským vládním silám v centrální části země daří. Během dvou měsíců údajně rozšířila území pod svou kontrolou o dvaapůlnásobek.

Ztrátou je naopak smrt sedmi civilních záchranářů v provincii Idlíb. K vraždě příslušníků tzv. Bílých přileb se zatím nikdo nepřihlásil. V oblasti mezi sebou bojují islamisté hlásící se k síti Al-Káida a z ultrakonzervativní skupiny Ahrár aš-Šám.