28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKONOMIKA: Přezaměstnanost Úřadu práce?

14.8.2017

Motto: Červencová nezaměstnanost je nejníže od roku 1997, práci hledá 303 tisíc lidí.

Posláním úřadu práce, laicky řečeno, je hledat nezaměstnaným práci a zaměstnavatelům zaměstnance. Má k tomu prostředky ze státního rozpočtu a příslušně kvalifikované zaměstnance. Prostý člověk by předpokládal, že těch zaměstnanců, kteří se o zprostředkování zaměstnání starají, by mělo být úměrně počtu takzvaných klientů. Tedy těch, kteří práci hledají, i těch, kteří hledají pracovníky. Na stránkách Úřadu práce najdete velmi zajímavou informaci o důsledku rozhodnutí někdejšího ministra Drábka. Ten prosadil v roce 2011 zákon, dle kterého byla převedena do působnosti úřadu práce agenda sociálních dávek (do té doby zajišťovaná obecní samosprávou). Poté se událo toto: “Zatímco před touto změnou působilo v 77 samostatných úřadech práce celkem 8 136 lidí, po převodu dalších agend jejich počet klesl o 1 953 pracovníků. V srpnu 2013 schválila vláda ČR personální navýšení ÚP ČR celkem o 700 lidí. Po skončení náborů nových pracovníků by měl mít Úřad práce ČR celkem 9 000 kmenových zaměstnanců.“

Byly to právě roky 2010 a 2011, kdy vrcholila krize na tuzemském trhu práce a nezaměstnanost se pohybovala v sezonních výkyvech mezi 10 a 8 procenty. V té době přebírají pobočky agendy z obecních úřadů a současně snižují počet zaměstnanců o 24 %! Kolik zaměstnanců přesně má Úřad práce nyní, se ze stránek tohoto správního úřadu nedozvíte, ale předpokládejme, že má naplněný stav 9000, jak sám uvádí. V červenci 2011 uvádí míru nezaměstnanosti 8,2 %, v červenci 2017 4,1 %. Míra nezaměstnanosti klesla na polovinu, počet zaměstnanců vzrostl o 45,5 %!

Netvrdím, že snížením tohoto počtu by se mohla, třeba jen částečně, uspokojit řada podniků, které zoufale shánějí nové pracovníky. Přesto jsem přesvědčen, že tak zoufalý nepoměr mezi mírou nezaměstnanosti a počtem pracovníků úřadů práce je hoden pozornosti.

Ještě v době podobného nedostatku pracovníků na trhu práce, jaký panuje nyní, tedy před rokem 2008, tehdejší Úřady práce v Mostě a Ostravě provedly zajímavý pokus, jak na trh práce vrátit dlouhodobě nezaměstnané. Z 3000 vybraných zájemců se ve spolupráci se zaměstnavateli podařilo umístit a dlouhodobě zaměstnat více než 1300 lidí, kteří před tím byli rok nebo také mnoho let evidování jako nezaměstnaní a většinou už rezignovali na to, že nějakou práci ještě v životě najdou.

Snad by se tedy mezi těmi 9000 zaměstnanci současného Úřadu práce našlo dost takových, kteří by podle zkušeností tehdejších dvou pracovišť mohli oslovit a následně najít práci pro některé z těch 303 000 nynějších nezaměstnaných. Zejména když zaměstnavatelé poptávají nejméně 188 000 nových pracovníků.

Proč by to nemělo jít nyní, když to šlo před téměř deseti lety a s mnohem menším počtem pracovníků Úřadu práce?