Gočárovy mlýny ožijí, budou v nich obchody i vzdělávací centrum

UDÁLOSTI: Před čtyřmi lety se tam mlela mouka, za čtyři roky se tam budou děti učit přírodopis, fyziku, nebo chemii (zdroj: ČT24)

Místo pytlů mouky budou z unikátních Gočárových Automatických mlýnů v Pardubicích zákazníci s plnými taškami, ale také vzdělané děti. Čtyři roky po zastavení výroby připravují současní majitelé smlouvu s městem, které by radnici umožnilo vytvořit v části mlýnů vzdělávací centrum. Přerod přijde téměř na čtvrt miliardy, z toho asi třetinu bude představovat městská investice.

Novou podobu by Automatické mlýny měly dostat v několika etapách. „První fáze je skalní město, kde budou obchody a jednotlivé služby a komerční využití,“ popsal jejich spolumajitel Lukáš Smetana.

Kromě obchodů, kaváren, galerií či bytů má uvnitř vzniknout také polytechnické vzdělávací centrum o výměře 1500 metrů čtverečních. Prostory pro něj si chce pronajmout město, což schválili zastupitelé již v dubnu. Dílny by měly sloužit všem pardubickým základním školám. Podle primátorova náměstka Jakuba Rychetského (ČSSD) by se děti měly dozvědět více o chemii, fyzice a matematice, ale také zdokonalit své tvůrčí schopnosti. „Počítáme s dílnami na dřevo, na kov, elektro, ale například i s moderní robotikou,“ řekl náměstek. 

Plášť hlavní budovy se měnit nebude. Úpravy interiérů vyjdou na 80 milionů korun, ty sežene město. Spoléhá přitom na evropské dotace. Schválit záměr a následně podepsat smlouvy chce město v září. Byty, kavárny, galerie potom již budou záležitostí majitelů a jejich soukromých peněz, celkem půjde o 150 milionů korun.

První stavební práce na Automatických mlýnech by mohly začít na jaře 2018. Celý multifunkční komplex by měl být hotový za čtyři roky.