Horští záchranáři dostanou nové lyže připravené na míru

Události v regionech: Česko trápí déšť, horští záchranáři už ale zbrojí na sníh (zdroj: ČT24)

Horská služba dostane na zimu nové lyže. Poprvé budou vyrobené speciálně pro potřeby horských záchranářů, celkem 400 párů vzniká v malé rodinné firmě v Krkonoších.

Horská služba musí být připravena pomoci jak lidem, kteří přijeli na hory sportovat, tak těm, kteří se cítí být turisty, i těm, kdo se přijeli bavit – od pozdního podzimu až do jara. Lyže záchranářů by proto měly být schopny zvládnout vše.

„Musí být schopny jezdit jak na upravených sjezdovkách, tak ve volném terénu. Musí zvládat jak ledový podklad, tak jarní firn,“ shrnul ředitel – náčelník Horské služby Jiří Brožek. Navíc musí horoslužebníkům umožnit jezdit se saněmi, v pluhu i sesouvat se stranou.

Po výběrovém řízení, které zahrnovalo ostré testování, se záchranáři obrátili na malého výrobce ze Žacléře, který dodá celkem 400 párů speciálních lyží. Výjimečné nebudou pouze svojí konstrukcí a možnostmi, které Horské službě dají, ale i vzhledem. „Nechali jsme udělat design přímo pro Horskou službu,“ upozornil jednatel firmy Lusti Milan Luštinec. Lyže jsou podle něj „hodně sportovní, ale díky šířce i dost univerzální“. 

Za své nové lyže zaplatí Horská služba 2,8 milionu korun. K dispozici by měly být v nadcházející zimní sezoně.