Stanovisko ČNB k informacím z médií týkajících se prodeje Agrobanky

12.08.2017 7:33

V nedávné době se v médiích objevily informace, které zpochybňují prodej části podniku Agrobanky a zmiňují v této souvislosti žalobu společnosti Arca Services na neplatnost prodeje podniku. Vzhledem k tomu, že tyto informace obsahují řadu nepravd, poskytuje ČNB následující vyjádření.

Stanovisko ČNB k informacím z médií týkajících se prodeje Agrobanky
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

ČNB považuje smlouvu o prodeji části podniku Agrobanky za platnou. Skutečnost je taková, že obě části Agrobanky v době jejího rozdělení a prodeje nebyly nijak ziskové a finanční kondici prodané části byla ČNB nucena podpořit kapitálovou injekcí ve výši 19,7 mld. Kč.

ČNB nepovažuje za zásadní problém ani to, že prodej části podniku nebyl zapsán do obchodního rejstříku.

"Zápis převodu části podniku do obchodního rejstříku má deklaratorní povahu, tj. není podmínkou platnosti převodu podniku, a tudíž je nepravdivý prezentovaný závěr, že MONETA dosud není právoplatným vlastníkem tohoto majetku a nakládá s ním neoprávněně.“ říká ředitel odboru komunikace ČNB Marek Zeman.

Žalob zpochybňujících prodej části podniku Agrobanky (s argumenty podobnými těm, které nyní používá Arca Services) bylo podáno za posledních dvacet let několik, žádná z nich nebyla úspěšná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…