První strany jsou vyšetřovány kvůli volební kampani. Hrozí jim pokuty

První dvě politické strany jsou podezřelé z toho, že porušily pravidla při volební kampani. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran jednomu ze subjektů vytýká účast na předvolební kampani bez předchozí registrace, druhému kandidujícímu subjektu chybějící informaci o zadavateli a zpracovateli u volebních materiálů.

Úřad tak zahájil první správní řízení. Předseda úřadu Vojtěch Weis potvrdil, že zahájí další správní řízení, i se dvěma v pátek oznámenými jich bude nejméně šest. Se kterými politickými stranami úřad řízení zahájil, předseda nesdělil.

Za prohřešky může ukládat pokuty. V tomto případě mohou být v rozmezí od 10 tisíc do 100 tisíc korun. Podle Weise budou v případě porušení desetitisícové. „Jsem zastánce nejdříve mírnějšího přístupu. Vše by mělo mít preventivní charakter. Nebudeme udělovat sankce při horní sazbě, pokud nebude porušení flagrantní nebo opakované,“ dodal Weis.

Úřad u dvou subjektů shledal, že by mohla být porušena zákonná pravidla vedení volební kampaně. „V prvním případě se jedná o účast na kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru úřadu prostřednictvím inzerce v celostátním deníku. V případě druhém se jedná o skutečnost, že kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli,“ informoval Weis.

Devadesátka ČT24: Nový úřad pro kontrolu hospodaření politických stran na rozjezd stále čeká (zdroj: ČT24)

Doručením zprávy o zahájení správního řízení začne běžet třicetidenní lhůta pro vydání rozhodnutí. Podle Weise je správní řízení neveřejné, a proto nelze podávat podrobnější informace. „V okamžiku, kdy rozhodnutí úřadu budou v právní moci, budeme o výsledku předmětných správních řízení adekvátně informovat veřejnost,“ doplnil Weis.

Podle ČTK média v minulosti spekulovala o tom, že se úřad zabývá například knihou bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO) nazvanou O čem sním, když náhodou spím nebo žlutými billboardy, které naopak poukazují na Babišova pole s řepkou.

Vojtěch Weis do roku 2014 působil jako náměstek na Státním pozemkovém fondu, kde dohlížel na církevní restituce. K velké nelibosti sociálních demokratů ho ale odvolala ředitelka úřadu Svatava Maradová po souhlasu lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky. Jako důvod uvedla, že nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku.

Podle médií by se úřad mohl zabývat i Českou asociací satelitních operátorů nebo společností Uber, které měly v tisku placenou inzerci proti novelám zákona. Weis ale nic podrobnějšího sdělit nechtěl.

Události: Jak se změní volby po volbách (zdroj: ČT24)