ČT: Léčebné konopí bude opět dodávat slušovický Elkoplast, bude ale dražší

Staronovým dodavatelem českého léčebného konopí bude opět firma Elkoplast Slušovice. České televizi to sdělila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomová. Podle ní firma splnila všechny podmínky – zbývá už jen podpis smlouvy a udělení licence. Nového dodavatele hledal lékový ústav už potřetí.

Tentokrát se ale tendr liší v tom, že se bude léčebné konopí objednávat až podle skutečné poptávky v lékárnách. V prvním tendru totiž firma Elkoplast Slušovice konopí vypěstovala a hned dodávala do lékáren. Tam ho pak ale byl nadbytek. První objednávka by podle Přinesdomové měla být provedena krátce po dokončení administrativních záležitostí. 

Nová dodávka v lékárnách se bude zřejmě lišit i cenou, v případě té původní se léčebné konopí prodávalo za 100 korun za gram. Elkoplast odhaduje, že léčebné konopí by tak mohl prodávat za dvojnásobnou cenu oproti loňsku. 

„Jsou vyšší náklady a o léčebné konopí není takový zájem, jaký byl očekáván,“ zdůvodňuje zdražení konopí jednatel firmy Tomáš Krajča. Nyní je na trhu dostupné pouze léčebné konopí z Nizozemska, které stojí 300 korun za gram. 

Možné zdražení potvrdila i mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomová. „Ceny konopí nejsou státem regulované, lékárny si samy přidávají marži. Podle zkušeností ale nejsou vysoké. Teoreticky pokud se zdvojnásobí cena dodávky, zdvojnásobí se i prodejní cena“ řekla dříve ČT mluvčí SÚKL. 

Tentokrát problém s certifikátem kvality nebude, ujišťuje firma 

V první dodávce konopí v loňském roce chyběl společnosti certifikát kvality. Firma totiž nenašla laboratoř, která by ho mohla udělit. Proto se místo čtyř dodávek do lékáren dostala pouze jedna. Podle vyjádření Krajča firma potřebnou laboratoř už v tuzemsku našla a s udělením certifikátu kvality by tentokrát neměl být problém.  

Konopí je v Česku dostupné jen na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Proto ho mohou předepisovat jen onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

AUTOR ban

zdroj: ČT-ARPA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info