V dohodě o omezení těžby ropy se objevují trhliny. OPEC přesahuje dojednaný strop

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v červenci dál zvýšila a přesahuje dohodnutý strop i očekávanou výši světové poptávky. Vyplývá to ze zprávy, kterou OPEC zveřejnila. Produkce kartelu se zvyšuje už tři měsíce, v červenci to bylo v průměru o 173 tisíc barelů.

Členové OPEC tak v souhrnu těží 32,9 milionu barelů denně, loni v listopadu se přitom dohodli, že jejich těžba nepřekročí 32,5 milionu barelů denně. O růst těžby se zasloužily hlavně Libye a Nigérie, na něž se dohoda o snížení produkce nevztahuje, a Saúdská Arábie, která je největším exportérem.

Tato zpráva dále podporuje pochybnosti o tom, že členské země nejsou schopny kontrolovat svou produkci ropy. To by mohlo v budoucnu omezit růstový potenciál ceny černého zlata.
František Táborský
analytik Raiffeisenbank

OPEC podle propočtů agentury Reuters nyní plní své sliby ohledně snížení těžby z 86 procent, zatímco v červnu to bylo 96 procent.

OPEC hledí na hospodářskou expanzi

Co se týče růstu těžby, OPEC poukazuje na to, že hospodářská expanze ve světě dává k jejímu zvyšování prostor. Globální poptávku po své ropě kartel na příští rok odhaduje na 32,4 milionu barelů denně, zatímco minulý měsíc předpovídal o 220 tisíc barelů méně. Ke zvýšení poptávky podle OPEC přispěje jednak nárůst světové spotřeby, jednak očekávané zpomalení růstu nabídky jejích rivalů, což platí zejména pro USA.

Letos v květnu ropné velmoci v kartelu i mimo něj prodloužily dohodu o omezování těžby ropy o zhruba 1,8 milionu barelů denně až do března příštího roku.

Na druhé straně Rusko, i když není členem OPEC, se snaží plnit své závazky vyplývající z dohody o snížení těžby s dalšími předními producenty. Začátkem srpna uvedlo ruské ministerstvo energetiky, že těžba ropy v Rusku zůstala v červenci už třetí měsíc za sebou na hodnotě 10,95 milionu barelů denně.