Revoluce v městských firmách. Slib ANO, který způsobil konec koalice, jde do finiše

V Brně se chystá důležitá změna v řízení městských firem. Společnosti jako Dopravní podnik, Teplárny či Sako se spojí do jednoho koncernu. Tedy svazku, nad kterým budou mít přímou kontrolu brněnští radní.

Předvolební slib hnutí ANO, který už dvakrát rozložil brněnskou koalici, se tak po třech letech stává skutečností. Schválili ho radní a v září o koncernu budou hlasovat i zastupitelé.

Brněnská spalovna má v současné době 2 kotle na odpad. Ročně v nich spálí skoro 250 tisíc tun odpadu. Odpadu přibývá a je potřeba kotel třetí. Schválit ho napřed musí představenstvo SAKO – společnosti ve vlastnictví města. Už zanedlouho si budou ale moct podmínky diktovat přímo brněnští radní.

Kontrola bude na radních

„Koncern může říct: pojďte řešit spalování odpadu ve větší míře, protože je to moderní způsob nakládání s odpadem. Pojďme ho současně využít energeticky a dělejte to současně ve spolupráci s Teplárnou,“ uvedl radní za ANO Pavel Staněk.

Změny v městských firmách v Brně (zdroj: ČT24)

Ten připravil spojení 9 městských firem. Kromě SAKO jsou to třeba Dopravní podnik nebo Teplárny.  Vznikne koncern, který bude firmám šéfovat. A koncernu zase městská rada.

Opozice ale upozorňuje na rizika spojení firem. Podle sociálního demokrata Olivera Pospíšila můžou radní městské firmy řídit i teď a koncern ničemu dobrému neprospěje.

Krok, který dvakrát rozbil koalici

„Je tady velké riziko toho, že vliv nad touto sílou akciových společností města bude koncentrován do rukou několika málo osob,“ řekl Pospíšil.

Odpolitizování a spojení městských firem. Tři roky starý předvolební slib hnutí ANO a primátora Petra Vokřála. Kvůli sporům o městské firmy se ale dvakrát rozpadla brněnská koalice. Staňkova předchůdce Tomáše Kratochvíla to stálo místo v Radě a hnutí ANO. Původní plán na holding se změnil v koncern a změna nakonec zabrala skoro tři roky.

Brněnští zastupitelé volili nové radní (zdroj: ČT24)