Jaká cena másla je normální?

Podle předsedy zemědělského svazu je cena 50 korun za čtvrt kila másla normální. Má pravdu za předpokladu, že je normální zdražení meziročně o 43 procent a že je normální až třicetiprocentní marže obchodníků. Jenomže o tak výrazném zdražení lze říct, že je nenormální, a marži obchodníků lze označit za pobuřující.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba s máslem

Chleba s máslem | Foto: congerdesign | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Máslo mimochodem nezdražilo jen u nás, ale například i ve Francii. A média citovala pařížskou cukrářku, která v reakci na situaci ztrátových producentů mléka uvedla, že „systém je třeba předělat tak, aby si mlékaři vydělali na živobytí a my se vyvarovali uzavírání mlékařských farem“. Předělat systém zní lépe, než když u nás pan předseda zemědělského svazu navrhuje, abychom si na drahotu prostě zvykli.

Po másle se ve světě zvýšila poptávka a Evropě, která v minulosti měla problém s jeho obrovskými přebytky, překvapivě hrozí nedostatek. I za této situace lze ovšem k nám dovézt máslo z Finska a prodávat ho nikoli za údajně normálních 50 korun, nýbrž za přívětivějších 40, jak konstatuje jeden internetový prodejce. V každém případě není normální, když se ceny zcela rozcházejí s výrobními náklady a v prostředí, které dávno není tržní, se cynicky odkazují na vztah nabídky a poptávky.

Za normální by se měl považovat systém, ve kterém se vydělává prací, nikoli spekulací. Na másle by tedy měl profitovat ten, kdo se stará o krávy, a ten, kdo z mléka utluče máslo. Určitě ne obchodní řetězec, tedy překupník, který draze prodává, co díky monopolnímu postavení na trhu dostává pod cenou. 

Byly časy, ještě za minulého režimu, kdy máslo stálo všude stejně 10 korun, a všem nám to připadalo normální. Pokud došlo ke zdražení, což se spíše než potravin týkalo benzinu či cigaret, říkalo se tomu úprava cen a veřejnost v tom spatřovala selhání režimu.

Cena másla láme rekordy. Čtvrtkilová kostka zdražila za poslední rok v průměru o 14 korun

Číst článek

Z druhé strany nepřipadala v úvahu nějaká optimalizace receptury. Odchýlit se od normy a ošidit spotřebitele by se nebralo jako podnikatelský záměr, ale jako sabotáž. Potraviny, tedy i máslo byly kvalitní povinně.  

Z dnešního pohledu to byla nenormální praxe. Máslo všude za 10 korun v konstantně vysoké kvalitě je z totality do svobodných poměrů nepřenosné. Je smutné, že za to tržní máslo za 50 korun, nejspíše dražší a horší než u sousedů v Německu, lobbuje předseda zemědělského svazu, tedy člověk z branže, u kterého bychom spíše čekali, že se za situaci kolem másla bude normálně stydět. 

Autor je komentátor Deníku. 

Ivan Hoffman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme