Volkswagen nabízí majitelům dieselů slevu až 10 tisíc eur při nákupu vozu

Německá automobilka Volkswagen poskytne slevu až 10 tisíc eur (asi 260 tisíc korun) těm zákazníkům, kteří si koupí nový vůz značky VW a protiúčtem dají starší model s naftovým motorem. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na informace společnosti. Nabídka bude prozatím platit v Německu, podle mluvčího Škody Auto ale nelze vyloučit, že se podobná akce později rozšíří i na další trhy, včetně toho českého.

Největší světová automobilka rovněž nabízí pobídky v hodnotě 1000 až 2380 eur na nákup vozu s alternativním pohonem, tedy elektrickým, hybridním a na zemní plyn. Všechny nabídky je možné využít od nynějška do konce letošního roku.

Šéfredaktor Rybecký komentuje akci VW (zdroj: ČT24)

List Bild v této souvislosti v úterý napsal, že z ceny nového automobilu Golf srazí 5000 eur. Podle jeho informací, jejichž zdroj neuvedl, se nabídka vztahuje na jakoukoli značku koncernu, pokud kupovaný vůz je VW.

„Zmiňovaná výkupní prémie na pořízení nového vozu by měla být prozatím k dispozici v Německu. Nelze však vyloučit, že podobné aktivity budou časem rozšířeny i na další evropské trhy včetně tuzemského. V případě, že se tak stane, budeme informovat naše obchodní partnery, zákazníky a sdělovací prostředky,“ řekl mluvčí Škody Auto v České republice Vítězslav Pelc.

Ve Spojených státech úřady koncem července schválily plán VW na úpravu či odkup většiny naftových aut, kterých se týká skandál kolem falšování testů emisí.

Dohoda předpokládá, že většina majitelů těchto aut obdrží odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů (zhruba 118 tisíc až 232 tisíc Kč). Majitelé se navíc mohou rozhodnout, zda budou požadovat opravu auta, nebo aby Volkswagen jejich vůz odkoupil.

Šéfredaktor Autoweek.cz Vladimír Rybecký podotkl, že akce VW se týká také vozů Škoda i dalších koncernových značek, byť zatím jen na území Německa.

„Myslím si, že by to mohlo do značné míry splnit to, co Volkswagen potřebuje, to znamená, že by to přimělo majitele starších aut, aby si pořídili nové. To znamená, zvýší se prodej nových aut. Speciálně u těch hodně starých aut může být sleva hodně zajímavá, pokud o tom někdo uvažuje,“ uvedl.