Odškodnění od státu? Pelikánův resort vyplatil 100 milionů, u Šlechtové nepochodíte

Události: Ministerstvo spravedlnosti loni vyplatilo skoro sto milionů (zdroj: ČT24)

Za chybný postup úřadů mají lidé nárok na odškodné od státu: velmi ale záleží, na které ministerstvo se obrátí. Nejaktivnější ve výplatě peněz poškozeným je ministerstvo spravedlnosti. Naopak resort pro místní rozvoj zatím žádnou finanční kompenzaci nepřiznal. Už dřív to kritizovala ombudsmanka a nápravu žádala po Karle Šlechtové i vláda. Úřad ale dál volí jen omluvy.

Ministerstvo spravedlnosti loni řešilo přes 3700 žádostí a vyhovělo ve skoro 1300 případů. Na mimosoudním odškodnění tak resort vyplatil skoro 100 milionů korun. „Nejčastěji žádají o náhradu škody ti, kteří byli trestně stíháni, ale stíhání pak nedopadlo výrokem o vině,“ vysvětluje ředitel odboru odškodňování na ministerstvu Jakub Severa.

Před 14 dny rozhodovalo ministerstvo také o žádosti o odškodnění pro neprávem stíhanou zdravotní sestru z rumburské nemocnice. Také v jejím případě resort vyhověl: „Jedná se o odškodnění za nezákonnou vazbu,“ dodává mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. 

Výše odškodného se pak řídí i minulými verdikty soudů: nemajetková újma způsobená pobytem za mřížemi se tak nejčastěji odškodňuje ve výši 500–1500 korun za každý den. 

Odškodnění v roce 2016
Zdroj: ČT24

Výrazně méně úspěšných žádostí evidují ministerstva vnitra nebo dopravy. U nich se počet žádostí pohybuje ve stovkách a počet úspěšných žádostí dokonce jen v desítkách. Loni tak Chovancův resort vyplatil na mimosoudním odškodnění 785 tisíc, ministerstvo dopravy pak jen 240 tisíc.

Šlechtová prý vydala nový předpis, letos se ale odškodnění nikdo nedočkal

Průtahy či nesprávný úřední postup naopak vůbec nekompenzuje resort ministryně pro místní rozvoj. Tam si lidé nejčastěji stěžují na průtahy při žádostech o stavební povolení. Podle ombudsmanky jde o záměr, Sobotkova vláda tak Karle Šlechtové nařídila nápravu.

Odškodnění na MMR
Zdroj: ČT24

Ministerstvo sice tvrdí, že už došlo k nápravě a u žádostí o odškodnění za nemajetkovou újmu se prý postup změnil: „Paní ministryně v lednu letošního roku vydala nový vnitřní předpis. Všechny žádosti, které byly podány po 18. lednu letošního roku, již bude ministerstvo posuzovat podle tohoto předpisu,“ uvedla náměstkyně Marcela Pavlová.

Navzdory ohlášené změně postoje ministerstvo ani od ledna zatím nikoho z 31 stěžovatelů neodškodnilo. Pouze v několika případech se pak úřad omluvil.