Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Spojení Dědka se STAN? Z „žádané nevěsty“ se stává „prodejná holka“

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. srpna 2017
05:15

Petr Gazdík se před časem opil úspěchem v menších volbách a dlouho proto prodával STAN větším politickým stranám jako „žádanou nevěstu“. Po rozchodu s TOP 09 ji nakonec udal lidovcům, ti si ale záhy všimli, že ji trvale žádají necelá 2 procenta voličů, a z koalice radši včas utekli. Necelé tři měsíce před volbami si STAN nově „koupil“ miliardář Dalibor Dědek, který teď pro ně hledá slušné „lidi“.

To je trochu ironie. Svým webovým projektem hledameslusny.cz jako by miliardář voličům v podstatě říkal, že STAN trpí deficitem slušných lidí. A taky stvrzoval, že politicky nesourodá parta spíš méně známých starostů a nezávislých, vlastně nemá pro sněmovní volby žádný celostátní program; jejím volebním kandidátem se prostě po pohovoru s Dědkem stane „slušný člověk“, ať má jakýkoli politický názor. Kdysi takhle začínal i Vít Bárta a moc slušně to nedopadlo.

Svým honem na „slušné lidi“ a osobnosti, které na kandidátkách případně nahradí i některé starosty, což připustil i Gazdík, navíc Dědek ruší i oblíbený argument šéfa STAN, že největší hodnotou hnutí jsou právě politicky prověření a zkušení starostové, tradičně nejoblíbenější politici i podle průzkumů. Ty teď klidně vystřídají narychlo posbírané neznámé „osobnosti“.

Totální rozchod s lidovci, po němž STAN změnil logo i slogan, Gazdík vysvětlil i tím, že hnutí nechce ztrácet na kandidátkách lidovců svou „identitu“. Proč ne. Jestli ale STAN z identity podezříval už tehdy jen málokdo, po příchodu Dědka končí i pouhá hra na identitu. Nejen Gazdík se dlouho vymezoval proti ANO Andreje Babiše, na první společné tiskovce se ale Dědek, jenž Babiše veřejně chválí, uvedl následovně: „Mým cílem je, aby hnutí ANO… teda, hnutí ANO. Aby hnutí Starostové získalo v nadcházejících volbách dvacet procent.“ Doufejme, že si nespletl hnutí.

Dědek je úspěšný podnikatel a miliardář určitě není náhodou. Často o politice mluví podobně jako Babiš, na rozdíl od něj ale nebuduje vlastní politickou značku. STAN už nějakou dobu připomíná spíš reality show než skutečnou politickou stranu a Dědkova pomocná ruka jako by z „žádané nevěsty“ ještě víc dělala „prodejnou holku“. Nějakou dobu šel STAN s TOP 09, pak s lidovci a teď pro změnu hledá slušné lidi. Doufejme, že se někdo ozve.

zadnice ( 3. srpna 2017 10:21 )

Gazdík je prostě naiva toužící po postavení a moci, nerad by se vracel jako učitel do školy.

kadlicek ( 3. srpna 2017 07:46 )

Tak Dědek hledá pro ty STANkaře slušný lidi ??? To bych se divil, kdyby nějaké našel pro hnutí, které je profláklé tím, že díky kamarádství svých předních členů s těmi "správnými" lidmi je spojováno a blízké okruhu lidí kolem celosvětově známého megagaunera, jakým je pan Radovan Krejčíř.

Zobrazit celou diskusi