Hlavní obsah

Gastronomický trend v Thajsku děsí ochránce zvířat

Novinky, Martin Vlk

Dříve byly v Thajsku ve velkém žádány produkty z krokodýlí kůže, poslední roky však oblíbenost takových produktů klesá. Mezi místními, ale i mezi turisty roste naopak poptávka po krokodýlím mase a doplňkům stravy z krve a žluče. Agentura Reuters tvrdí, že podle vědců jsou tyto produkty skutečně zdraví prospěšné. Ochránci zvířat se však bojí, že si lidé začnou tuto pochoutky a produkty opatřovat i nelegálně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oblíbenou pochoutkou turistů v Thajsku se stalo krokodýlí masoVideo: Reuters

 
Článek

Thajští vědci tvrdí, že krokodýlí krev pomáhá zvýšit hladinu cukru v krvi. Prospěšná by tedy měla být zejména pro lidi, kteří se potýkají s chudokrevností. Doplňky stravy, obsahující krokodýlí krev, prodává například i místní firma s názvem Wanithai.

Rostoucí popularitu krokodýlích výrobků vítají zejména krokodýlí farmy, které jsou v Thajsku jedny z největších na světě. Podle údajů thajského ministerstva rybolovu se na thajských farmách vyskytuje asi 1,2 miliónu krokodýlů. Některé disponují i jatkami a koželužnami.

Náklady na chov jsou minimální

Majitelé farem tvrdí, že chov těchto plazů je ziskový, protože náklady na jejich údržbu jsou minimální. Když krokodýl dosáhne věku tří let, lze kromě hlavy prodat všechny části jeho těla.

Farma s názvem Sri Ayuthaya Crocodile Farm je jednou z největších svého druhu v celém Thajsku. Funguje už celých 35 let. Krokodýlí maso zde seženete za 300 thajských bahtů (asi 200 korun) za kilogram.

Krokodýlí žluč, nabízená formou pilulek, vyjde na 40 000 thajských bahtů (asi 26 700 korun) za kilogram. Ve stejné podobě je k prodeji i krev v hodnotě 500 thajských bahtů (zhruba 333 korun).

Vývoz zajišťuje úmluva

Farma je zapsaná v Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Díky tomu může produkty vyrobené z kriticky ohroženého krokodýla siamského legálně vyvážet i do Číny, odkud pochází nejvíce kupujících.

Majitel farmy Wichien Rueangnet agentuře Reuters prozradil, že v dnešní době není dostatek masa k uspokojení poptávky. Důvodem je podle něj pokles ceny za výrobky z krokodýlí kůže. Zabíjení plazů jenom pro maso prý není řešením.

Oproti roku 2015, kdy byl zisk z těchto produktů 34 miliónů bahtů (téměř 23 miliónů korun), klesl za rok 2016 na 13 miliónů thajských bahtů (více než 8,5 miliónu korun). Více než 60procentní pokles ukazují údaje z thajského ministerstva obchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám