Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak bitcoin zachránil svobodu slova

Maurício F. Bento
Maurício F. Bento
31. 7. 2017
 7 047

Ten příběh nepostrádá prvky absurdního dramatu. Dânielu Fragovi z Brazílie při něm ale dával do hry všechno, co měl.

Jak bitcoin zachránil svobodu slova

Když Dâniel Fraga, mladý muž z brazilského São Paula, začínal s YouTubem, nahrával prostě a komentoval dění ve městě. Psal se rok 2010, a jak se blížily všeobecné volby, Fragův youtubový kanál se politizoval.

O dva roky později běžela kampaň před místními volbami. Fraga natočil video, ve kterém kritizoval kandidáta na starostu São José dos Campos, města ve státě São Paulo, za to, že se u soudu snažil domoct stažení internetových memů se svou osobou z Facebooku.

Kromě starostenského kandidáta si ve videu vzal na paškál také soudce, který přistoupil na jeho argumentaci a nejenže nařídil všecky relevantní memy stáhnout, ale navíc rozhodl, že každý, kdo by „urážlivé“ memy dál postoval nebo sdílel, dostane pokutu. Jedním videem to ale neskončilo. Fraga publikoval další a další klipy, až se dotyčný soudce začal domáhat náhrady za „morální újmu“.

Dânielův boj o svobodu slova začal.

Právo kritizovat

Místo toho, aby se Fraga držel zpátky, natočil ovšem další video, ve kterém soudce obvinil, že se pokouší cenzurovat obsah jeho YouTube. A původní video odmítl odstranit. Naopak začal povzbuzovat své diváky, aby si video stáhli a zavěsili ho na všechny možné sociální sítě a upozornili tak na jeho situaci. V několika prohlášeních dal taky jasně najevo, že nemá ani v nejmenším v úmyslu dát soudci za jeho domnělé újmy byť jen halíř.

Když se ukázalo, že soudce bude po Dânielovi chtít pět tisíc realů (v polovině roku 2013 to bylo zhruba 43 500 korun) pokaždé, když se o věci zmíní před kamerou, Dâniel se ho zeptal, jestli ví, co je to bitcoin. Důvod, proč začal mluvit o kryptoměnách byl jednoduchý. Aby odvrátil všecky pokusy sáhnout mu na peníze, proměnil veškeré své realy na bitcoiny, takže rázem byly prakticky mimo dosah vlády nebo kohokoli jiného. Video končí tím, že Dâniel přeje soudci hodně štěstí při dobývání přístupu do své bitcoinové peněženky.

Soudce na tom zřejmě neviděl nic vtipného, přitlačil na cenzurní pilu a začal se dožadovat toho, aby proces probíhal v režimu „secret de justice“. To v podstatě znamená nařízení mlčenlivosti, Fraga by nesměl o svém případu vůbec veřejně referovat.

Seriál

Seriál Krypto Josefa Tětka zkoumá odvětví, které nikdo nečekal, málokdo ho chápe a jehož další vývoj nelze předpovědět. Pojďte s námi objevovat úžasný, tajemný, nebezpečný a bláznivý svět kryptoměn. Přes prázdniny máme pauzu, takže máte čas dohnat, co jste zatím nečetli.

Žádná z těchto hrozeb ale Fragu nedonutila přestat dělat další videa. Ačkoli věděl, že všechno hraje proti němu a že u soudu nejspíš prohraje, pořád odmítal kapitulovat. Dál odhaloval korupci v soudnictví, každého, kdo v ní jel, jmenoval jménem a zároveň vyzýval svoje diváky, pokud po ně něco znamená svoboda slova, ať volají a píšou mejly těm, kteří proti němu vedou cenzorskou kampaň.

Pod tlakem, vystaven publicitě, se nakonec soudce vzdal a stáhnul žalobu. Bylo to velké vítězství jak pro Dâniela Fragu, tak po svobodu slova.

Bitcoin jako zbraň

Dâniel Fraga nikdy nespáchal zločin a taky mu nehrozilo vězení. Soudce se jen snažil využít legalizovaného vydírání, aby ho umlčel a cenzuroval – a pak přišel bitcoin.

Fraga, který v bitcoinu viděl revoluční a disruptivní technologii, do něj vložil všechen svůj majetek. V roce 2014 čelil nové žalobě. Tentokrát se stažení videí a náhrad za morální újmy domáhal zastupitel státu Rio de Janeiro. A samozřejmě se opět shledal s odporem. Když se politik pokusil Fragu cenzurovat a vydírat, všechno, co dostal, bylo pět dolarů, které zůstaly na Fragově běžném účtu.

Jedenáctého června 2013, když Dâniel Fraga zveřejnil první video o žalobě, byl jeden bitcoin za 86 dolarů a 41 centů. Teď za něj dostanete zhruba 2500 dolarů. Když všechen svůj majetek vyměnil za bitcoiny, Fraga nejenomže ochránil svá práva, ale ještě během procesu docela slušně vydělal.

Příběh Dâniela Fragy patří k těm, které dodávají lidem na celém světě odvahu a povzbuzují je k boji proti tyranii. Způsob, kterým využil bitcoin, navíc ukazuje, jak tato revoluční technologie pomáhá chránit svobodu slova a omezovat státní násilí. 

Z FEE.org přeložil Gabriel Pleska. Přečtěte si originál.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Maurício F. Bento

Maurício F. Bento

Analytik Instituto Mercado Popular a brazilský korespondent HuffPostu.

Související témata

alternativní měnybitcoinkryptoměny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo