Opce: Blíží se výpis put spreadu na TNA ?

Martin Kopáček opce   Líné trhy, které jdou častěji vzhůru než dolů. Pomalé a krátké poklesy. Ospalá volatilita.  Jestli si trhy vybírají „prázdniny“, dělají to daleko déle, než si volna užívají školáci. Pro výpisy potřebujeme volatilitu, aby byla opční prémia. Takže, jak to vypadá s možností výpisu put opcí anebo opčního put spreadu na TNA?

Princip je snadný

Jak víte, obchodování kreditních put spreadů na mém oblíbeném podkladu TNA není žádná raketová věda:

  1. Když vidíme pokles na indexech, podívám se na fundamenty – pokud nejde o armageddon, tak vypíšu put spread při korekci a čekám, až na růstovém trhu kupci korekci skoupí.
  2. Put spread vypisuji OTM, za supporty, a nechám jej expirovat.

Benchmark pro pokles

Jestli je korekce dostatečná, to vidíme z cenového grafu. A můžeme si pomoci třeba přes RSI indikátor. Viz tento obrázek:

20170728-tna-poklesy

Graf je z free zdroje stockcharts.com Supporty, za které bych chtěl vypisovat, jsou označeny zeleně. Trh musí vyklesat do jejich blízkosti tak, aby bylo pořádné prémium – čili celkem blízko k těmto zeleně označeným supportům. Benchmark hloubky poklesu, kromě cenového grafu, je třeba RSI. Indikátor RSI vidíte v horní části, poklesy jsem označil červenými „šišatoidy“.

Jak vidíme, líný trh dělá opravdu velmi malé poklesy, velmi mělké pohyby jsou důvodem, proč RSI nenabídlo moc relevantních vstupů.  Čekám, až se trh přiblíží více k supportu a sleduji, zda je RSI dostatečně „živé“.

Jaké $$ jsou v trhu?

Za vstup do obchodu musíme dostat také adekvátně zaplaceno. O tom, zda jsou v trhu peníze nebo nejsou, nás bude informovat „strejda VIX“. Index VIX ukazuje volatilitu v trzích – vysoké hodnoty znamenají vysokou volatilitu a tudíž i poptávku po zajišťovacích put opcích – a to je pro nás, vypisovatele kreditních opčních spreadů, fajn situace.

20170728-vix

Jak vidíme, VIX je nízko, v trhu nejsou pro vypisovatele opcí zajímavé peníze. Opět jsem zeleně naznačil, kde bych pro výpis kreditního opčního put spreadu rád viděl VIX. Není to dogma, ale je to pomůcka. Stejně jako je pomůcka opět RSI, kde vidíme červeně vyznačené zajímavé situace.

Odpovím na dotazy z mého Online  opčního kurzu, proč často používám free zdroje. V tomto článku jsou kupříkladu oba grafy jsou z free zdroje, stockcharts.com. Podívat na grafy se tedy můžu kdekoliv a kdykoliv, aniž bych musel startovat platformu. Rádi si šetříme čas, a tak místo startování platformy nahlédneme nejdřív do free zdrojů pro rychlou orientaci.

Trpělivost na prvním místě

Nováčky často svrbí prsty. Chtějí pořád něco obchodovat. Zkušení matadoři si počkají na zajímavé situace, kdy jsou trhy dobře nastaveny a kdy nám nabízejí dostatečné peníze za naše obchody. Jestli bude pokles pokračovat, můžeme se dočkat dobré situace pro vstup do kreditního opčního put spreadu na TNA.

A pokud se trhy obrátí a opět porostou? Můžete si „střihnout“ ITM debetní spread a hrát na růst. Možností, jak si v opčním tradingu vydělat, je spousta.

Ať se daří!

Martin

Martin Kopáček manuál zdarma

Chcete umět naše postupy, chcete znát kompletní know-how? 
Vstupte našeho Online kurzu a budete to umět také:


Martin Kopáček
Obchodováním na burze se zabývám od roku 2005. Specializuji se na výpisy opcí na akcie a na indexové ETF. Preferuji časově nenáročné strategie s vysokou pravděpodobností úspěchu.Důraz kladu na pochopení trhu, na fundamenty. Preferované opční strategie: naked put, put spread, Iron condor, strangle, covered call. Oblíbené podklady pro opční obchody: SPY, TNA, akcie z S+P indexu Styl: vypisování opcí a opčních strategií, příjmové (kreditní) strategie, vyhodnocení fundamentu a volatility. Od roku 2010 realizuji individuální tradingové konzultace pro zájemce o obchodování opcí.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.