Nové filmy v Benátkách představí Aj Wej-wej i George Clooney

Benátský filmový festival představil program (zdroj: ČT24)

Benátský filmový festival představil svůj program. Již 74. ročník, který začíná 30. srpna, uvede filmy režisérů jako George Clooney nebo Darren Aronofsky. O hlavní cenu Zlatého lva se bude ucházet celkem 21 filmů ve světové premiéře. Čestné Zlaté lvy za celoživotní dílo dostanou hvězdy snímku Robert Redford a Jane Fondová.

Přehlídku soutěžních snímků otevře satira Alexandera Payna Downsizing (Zmenšování) s Mattem Damonem v hlavní roli. A Damon se na festivalu objeví také ve filmu George Clooneyho Suburbicon: Temné předměstí, k němuž napsal Clooney scénář společně s bratry Coenovými. 

Festival věří, že zopakuje úspěch minulých let, kdy se řada snímků z jeho programu úspěšně ucházela o Oscary, naposledy film La La Land. Letošní nejočekávanější novinkou je patrně horor Matka! od režiséra Darrena Aronofského, který nabídne hvězdné herecké obsazení Jennifer Lawrencová, Michelle Pfeifferová, Javier Bardem nebo Ed Harris.

Žádná uprchlická krize

Soutěžit bude také čínský umělec a lidskoprávní aktivista Aj Wej-wej, který představí svůj dokument o uprchlické krizi nazvaný Human Flow (Lidský proud). „Není žádná uprchlická krize, jen krize lidstva. Při současném přístupu k uprchlíkům ztrácíme své základní hodnoty,“ říká proslulý umělec, který svá díla vystavuje také v pražské Národní galerii.

Český Národní filmový archiv na benátském festivalu uvede snímek Černý Petr v digitální podobě. Obnovená premiéra Formanova celovečerního debutu se uskuteční 13. září v pražské Lucerně.