Ve znamení pozitivní nálady (Týden 29)

Nálada na finančních trzích byla v uplynulém týdnu vyloženě pozitivní. A jak už poslední dobou bývá zvykem, rostla všechna aktiva. Kladný výsledek zaznamenaly dluhopisy, o více jak pět procent podražila ropa, dařilo se zlatu a především akciím. Nejúspěšnějšími trhy byly opět emerging markets, tentokrát na čele s Čínou. Potěšily zejména čísla ukazující, že čínské exporty rostly o více než třináct procent....

Nálada na finančních trzích byla v uplynulém týdnu vyloženě pozitivní. A jak už poslední dobou bývá zvykem, rostla všechna aktiva. Kladný výsledek zaznamenaly dluhopisy, o více jak pět procent podražila ropa, dařilo se zlatu a především akciím.

Nejúspěšnějšími trhy byly opět emerging markets, tentokrát na čele s Čínou. Potěšily zejména čísla ukazující, že čínské exporty rostly o více než třináct procent. Dařilo se ale i evropským akciím (ty podpořila zejména dobrá makro čísla z Německa) a s nimi ruku v ruce pochodovaly akcie ve Spojených státech.

Hlavním z tvůrců opětovného optimismu byla opět guvernérka FEDu Janet Yellen, která ve svém projevu trhy ubezpečila, že FED bude nadále pokračovat v politice zvyšování sazeb, ale zároveň dodala, že vše bude záležet na okolnostech, hlavně na vývoji inflace. Proto je podle Yellen možné, že se tempo zvyšování sazeb přece jenom zmírní. Trhy doufají v to, že se dalšího zvýšení úroků dočkáme až na konci letošního, nebo v průběhu příštího roku. Inu uvidíme. Pozdržení tempa růstu může být pozitivní jak pro akciové trhy, tak také pro dluhopisy.

Dobré údaje z eurozóny dávají stále více prostoru úvahám o tom, že by se i Evropská centrální banka mohla přidat k americkému FEDu a začít postupně utahovat svoji politiku za pomoci zvyšování úrokových sazeb.

Stále více se proto mluví o tom, že Evropská centrální banka zvýší své úrokové sazby a předtím ukončí svůj program výkupu eurových dluhopisů z trhu. To by pochopitelně znamenalo odchod velkého kupce z trhu a vymizení umělé poptávky by poslalo ceny dluhopisů níže. Jak ukazuje graf vývoje výnosu desetiletého německého dluhopisu, právě takový vývoj trh předpokládá a evropské dluhopisy již svoji cestu na jih započaly.Světlo do dalšího vývoje evropských trhů může přinést zasedání Evropské centrální banky, kterého budeme svědky v novém týdnu. Podobný výstup uslyšíme také z Bank of Japan.

Postupně se nám tak zřejmě blíží doba, kdy centrální banky začnou trhům odebírat svoji mnohaletou podporu. Právě to může být do budoucna hlavním faktorem, který bude ovlivňovat dění na akciových a dluhopisových trzích a bude hlavním zdrojem rizika, kterému budeme jako investoři čelit.

Podrobný komentář včetně porovnání evropských akciových fondů najdete zde.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.