Úrokové sazby hypoték v květnu rostly, přesto byl zájem

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: archiv Blesku

Hypotéka
2
Fotogalerie

V květnu byla průměrná úroková sazba u hypoték na 2,03 procenta, což znamená, že lehce vzrostla. Přesto se ale neztratil zájem o tyto úvěry. Byl ještě větší než v dubnu. Vyplynulo to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Do bank si přišlo požádat o hypotéku 10 334 lidí. A sjednali si hypotéky o objemu 21,155 miliard korun. To bylo o 3,5 miliardy více než v dubnu a asi tak nastejno jako v březnu. „Průměrné úrokové sazby se prozatím usadily na hladině okolo dvou procent, kde by mohly nějakou dobu vydržet. Některé banky dokonce korigují předchozí zvyšování sazeb úvěrů do výše 80 procent hodnoty nemovitosti, kde nejsou limitovány doporučením ČNB,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Za prvních pět měsíců letošního roku banky uzavřely 47 335 smluv o hypotečním úvěru, s celkovým objemem 96,3 miliardy korun. Za číslem můžeme hledat obavu občanů před vyššími úrokovými sazbami a zpřísňováním podmínek pro zřízení hypotéky.

Limity komplikují život všem

Podle Fincentra Hypoindexu mají banky problém s 15 procentními limity pro poskytování hypoték s LTV 80 – 90 procent. Proto musí některé banky přesunout čerpání hypotéky na další čtvrtletí.

Pro připomenutí: banka nesmí poskytnout úvěr nad 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Dále jsou banky omezeny tím, že podíl poskytnutých hypoték s touto LTV mezi 80 – 90 procenty nesmí překročit 15procentní podíl poskytnutých hypoték konkrétní bankou.