Platíte za elektriku? Tak toto vás potěší: ČEZ prý vyplatil 180 milionů řidiči. Z Kosova

20.07.2017 7:27

Komu vyplatil ČEZ 180 milionů krátce po privatizaci albánské distribuční sítě? I to se snažila vypátrat MF Dnes. A zjistila, že šlo o řidiče, Kosovana Nue Kalaje.

Platíte za elektriku? Tak toto vás potěší: ČEZ prý vyplatil 180 milionů řidiči. Z Kosova
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„V kolonce odesílatel stojí na Kalajově účtu: CEZ, a. s.,“ popisovala již v minulosti MF Dnes. Banka pak Kalajovi dovolila vybrat peníze v hotovosti, za což přišel od albánských úřadů trest. 

Kalaj byl jedním z řidičů, který doprovázel manažery ČEZ při jejich cestě po Albánii v roce 2007. Mimo jiné se také staral o jejich bezpečnost. 

„ČEZ mě pověřil, abych našel člověka, který se o ně postará, kdykoli přijedou do Albánie. Například je zaveze na letiště a bude je doprovázet po zemi. Abych pravdu řekl, měli strach z únosu,“ zmínil o osobě Kalaje ostravský podnikatel Hamza Merxhani. Tento muž měl s ČEZ smlouvu na poradenské služby v souvislosti s privatizací, do kontaktu se společností se dostal přes své známé.

 „Moje role spočívala v tom, že jsem Čechy doprovázel po Kosovu, Albánii a Makedonii kvůli bezpečnosti. Měli informace, že jsem se angažoval ve vlasteneckém hnutí, a měli tak jistotu, že jim zaručím bezpečí,“ tvrdil však Merxhani před albánskou vyšetřovací komisí. Důvodem jeho setkání s ní však byla především postava Kalaje. Ten pak podle Merxhaniho žádné konexe na tamní politiky neměl. 

Albánským angažmá společnosti ČEZ se nyní zabývají tamní úřady i česká policie. Otázkou, kterou se nyní úřady zabývají, je to, zda peníze, jež Kalajovi dorazily na účet, nekončily v kapsách tamních politiků.

ČEZ se k danému případu vzhledem k šetření vyjadřovat nechce. Peníze přitom Kalajovi posílal na účet již od roku 2008, kdy byl placen za poradenství, následně již pak přicházel plat. „A pak, v červnu 2009, jen pár dní po podepsání privatizační dohody, přistane na Kalajově účtu více než padesátinásobek toho, co do té doby dostal – zmíněných 6,8 milionu eur. V poznámce pro příjemce tentokrát žádné vysvětlení nenajdeme,“ uvádí MF Dnes.

Kalaj pak k celému případu uvádí, že pro ČEZ sháněl informace, které firma potřebovala pro vstup na tamní trh. Poslanecká komise, jež vstup ČEZu do Albánie vyšetřovala, však o Kalajovi hovoří jako o korupčním emisarovi ČEZ. Důvodem jsou mimo jiné i vazby na syna tehdejšího premiéra Berishi Shkelzena. 

ČEZ v současné době v zemi nepůsobí, v roce 2013 zde přišel o licenci. 

 

 

reklama

autor: vef

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …