Jiří Paroubek: Živnostníci proti přijetí eura

20.07.2017 7:34

Podle průzkumu, který byl zveřejněn na iDnes, tři pětiny českých podnikatelů, tedy pochopitelně především živnostníků a drobných podnikatelů, nepodporuje přijetí eura. To není zase až tak překvapivé.

Jiří Paroubek: Živnostníci proti přijetí eura
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Problém eura, koruny a jejich konverze, při které vznikají ztráty, řeší pouze větší podnikatelé, resp. vývozci a dovozci zboží a surovin. A to je přeci jenom menšina českých podnikatelů. Každoročně při konverzi měn z eura do korun a obráceně mizí z naší republiky desítky miliard korun. A to pak jistě stojí za to uvažovat o zbytečnosti koruny. A o potřebě zavést euro.

Takže je otázka, co vlastně průzkum provedený mezi převážně malými živnostníky nemajícími zájem na zahraničním obchodě, přinese. Oni se vcelku neliší v pohledu na euro od pohledu naprosté většiny české populace. A naprostá většina z nich ani netuší, jaké jsou výhody existence domácí měny oproti euru.

Je to v prvé řadě možnost národní banky reagovat pružně na vývoj hospodářského cyklu. To pochopitelně přes Evropskou centrální banku národní ekonomiku není možné takto ovlivňovat, jestli vůbec. Jinak řečeno, ČNB může pohybovat s bankovními sazbami. A tím ovlivňovat vývoj hospodářského cyklu v Česku.

Pokud ovšem nebudeme součástí Evropské měnové unie (EMU), nebudeme se podílet ani na evropském stabilizačním programu, z něhož jdou ohromné peníze na stabilizaci problémových ekonomik EU.

A teď je otázka, co je pro republiku a její občany výhodnější. Podle mého názoru to vychází stále výhodnější ve prospěch zavedení eura, k jehož přijetí by vlády měly v příštích letech naší zemi směřovat. To vše ovšem za předpokladu rozumného konverzního kurzu jedno euro za cca 20 Kč. A nikoliv při současném kurzu jedno euro za něco přes 26 Kč.

Zavést u nás euro v současném kurzu by znamenalo provést výprodej národních zájmů a také poškození zájmů běžných občanů, jimž by se tak znehodnotily jejich vklady a de facto by se snížily jejich mzdy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …