Hlavní obsah

Přes 81 tisíc českých firem ovládají cizinci, nejvíce z Ruska

• Aktualizováno
Novinky, bož

Více než 81 tisíc českých společností je přímo ovládáno jednotlivci či společnostmi ze zahraničí. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau s využitím dat portálu informaceofirmach.cz. Přes 13 tisíc přímých zahraničních vlastníků českých firem pochází z Ruska, necelých 10 tisíc ze Slovenska a 9 tisíc z Ukrajiny.

Foto: CRIF - Czech Credit Bureau

Země, ze kterých nejčastěji pocházejí zahraniční vlastníci českých firem.

Článek

Celkový počet společností, kde má zahraniční vlastník 50procentní podíl, meziročně vzrostl o 12 tisíc, což je zhruba o 17 procent. V posledním roce přibylo nejvíce společností s majoritním zahraničním vlastníkem ze Slovenska (1813), Velké Británie (1123) a z Ukrajiny (806).

Největší podíl na tomto nárůstu měly společnosti s majoritním vlastníkem ze Slovenska, kterých meziročně přibylo 1 813, a dále z Velké Británie ( 1 123 společností) a z Ukrajiny ( 806 společností).

„Pokud se podíváme na delší časové období let 2011 až 2017, zjistíme, že počet ruských vlastníků v posledních šesti letech již roste pomaleji než počet vlastníků z jiných zemí a rozdíly v jejich počtu se tak mírně snižují,“ uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

V posledních šesti letech nejdynamičtěji rostl počet společností ovládaných rumunskými vlastníky, kterých je 11krát více než před šesti lety. Počet společností ovládaných z Bulharska vzrostl o 377 procent, počet firem s polskými majiteli se zvýšil o 236 procent a počet firem s maďarskými majiteli o 214 procent.

Zatímco zahraničními vlastníky z Ruska či Ukrajiny a dalších východních zemí jsou téměř výhradně fyzické osoby, u vlastníků ze západních zemí častěji převládají právnické osoby. Mezi ukrajinskými, ruskými či běloruskými zahraničními vlastníky tvoří fyzické osoby více než 98 procent fyzických osob.

U vlastníků z Kypru jsou to čtyři procenta, u vlastníků z Lucemburska dokonce dvě procenta majitelů. Právnické osoby výrazně převládají i u majitelů z Velké Británie, Švýcarska, Nizozemska nebo USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám