Souhrn událostí uplynulých dní – 14. – 16.7. 2017

V porostech kukuřice zaznamenán silný výskyt bázlivce kukuřičného

Na základě monitoringu bázlivce kukuřičného v porostech kukuřice jsme na celé řadě lokalit jižní Moravy zaznamenali koncem prvního červencového týdne silný výskyt dospělců bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera). Brouci byli detekováni především v okresech Brno-město, Brno-venkov, Hodonín, Uherské Hradiště a Znojmo.

Česnek doplatil na sucho. Je ho až o dvacet procent méně

Raných odrůd česneku bude oproti loňsku méně. Jako u mnoha dalších zemědělských plodin za to může sucho. Výnosy jsou asi o dvacet procent nižší. První český česnek sklidili pěstitelé na jižní Moravě před čtrnácti dny. Teď přichází na řadu pozdní odrůdy. U nich by neměly být ztráty tak velké.

ZETOR pokračuje v expanzi na afrických trzích, Keňa je další zemí, kam značka pronikla

Renesanční období zažívají traktory značky ZETOR na území Afriky. Keňa se stala v pořadí již pátou africkou zemí, kde místní zemědělci mohou obhospodařovat svá pole a farmy s využitím brněnské techniky. Nový kontrakt s keňským partnerem byl uzavřen na tři roky a předpokládá roční dodávku traktorů ZETOR v objemu několika desítek kusů.

České zboží je drahé, dovozy pod cenou, naříkají potravináři

Cenové praktiky obchodních řetězců jsou opět pod palbou kritiky. Kvůli údajnému „předražování“ českého zboží a zvýhodňování potravin z dovozu. Řešením může být novela zákona o cenách, zmínila Potravinářská komora i ministerstvo zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info